Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ekonomiska orosmoln tynger det finländska skidlandslaget – utgifterna skenar i väg och förbundets kassako är i farozonen: ”Utmanande läge”

Teemu Pasanen är glad.
Bildtext Teemu Pasanen har lotsat A-landslaget sen sommaren 2020.
Bild: Tomi Hänninen - Chilipictures

De finländska längdskidåkarna satte punkt för säsongen i söndags i och med finska cupen i Rovaniemi. Men varken skidförbundet eller landslagsledningen kan vila på sina lagrar.

Planeringen av nästa säsong är i full gång och frågetecknen är många. Ett potentiellt dilemma är världscuphelgen i Ruka.

Säsongerna i längdåkning, nordisk kombination och backhoppning har startat i Kuusamo i över 20 år och evenemanget har haft en stor betydelse för skidförbundets ekonomi.

Nu är tävlingshelgens framtid föremål för diskussion, men förbundets verksamhetsledare Ismo Hämäläinen är optimist.

– Vi har fått signaler om att Rukas plats är cementerad. Men diskussionerna fortgår och man kunde säga att de förs ett halvår för sent, säger Hämäläinen till Yle.

Tävlingskalendern för säsongen 2023/24 slås fast av internationella skidförbundet, Fis, i maj.

– Just nu ser det ljust ut. Rukas position är stark.

Ismo Hämäläinen
Bildtext Ismo Hämäläinen tvingas vända på slantar.
Bild: Tomi Natri / All Over Press

Lägerverksamheten under lupp

Hämäläinen poängterar att förbundet hur som helst måste se över sina kostnader. De löpande utgifterna tynger ekonomin.

– Utgifterna skenar i väg och det måste vi reagera på, säger han.

Hurudana nedskärningar kan bli aktuella?

– Läget är utmanande. Vi kan åtminstone inte skära ner på tävlingssäsongens kostnader.

Ett möjligt inbesparingsobjekt är lägerverksamheten.

– Våra toppidrottare behöver lägerveckor, men vi måste fråga oss hur den optimala lägermodellen ser ut för idrottarna som är strax bakom. Är de redo att träna på hög höjd eller behöver de något annat, funderar Hämäläinen.

Utmaningar på juniorsidan

De finländska landslagstrupperna kommer att slås fast så småningom. Huvudtränaren Teemu Pasanen bekräftar att det kommer att ske förändringar.

– Landslagstrupperna kommer inte att växa. Det kommer att ske små justeringar. En del nya åkare kommer in och andra faller ur, säger han.

Pasanen är inte oroad över att förbundets krassa ekonomiska situation skulle påverka A-landslagets kapacitet att konkurrera med världseliten.

Han anser att den stora utmaningen finns på juniorsidan. Antalet juniorer som tävlar har minskat och de lovande 16–17-åringar som finns har en lång och snårig väg till elitåkare på seniornivå.

– Resurserna för dem är mycket begränsade. Att tävla trovärdigt och konkurrenskraftigt på den internationella scenen kräver en hel massa pengar, säger Pasanen.

Han anser att den strama budgeten för B-landslaget och juniorer påverkar den finländska längdåkningens slagkraft.

– Det leder till att vi inte får fram åkare som avancerar snabbt till internationell nivå.

Förändringar i landslagsledningen på gång

Den finländska landslagsverksamheten kommer att genomgå en stor förändring till nästa säsong. Damlandslagstränaren Jussi Piirainen och vallachefen Mika Venäläinen lämnar sina poster och dessutom är Pasanen osäker på om han kommer att fortsätta.

– Det är mycket möjligt att jag fortsätter, men det finns många öppna frågor kring personalen. Förhoppningsvis når vi en lösning inom 2–3 veckor.

Artikeln är en bearbetad version av Yle Urheilus artikel: Raju kuvaus suomalaisen hiihdon tulevaisuudesta: päävalmentajan mukaan nuorissa ollaan ”kriittisellä rajalla”

Diskussion om artikeln