Hoppa till huvudinnehåll

En miljon soppåsar

Kampanjen En miljon soppåsar utsattes för störning, men skräpsamlandet fortsätter

treåriga maltti går med skräpplockar i handen vid stranden i runsala folkpark
Bildtext Gör som treåriga Matti på bilden, samla skräp också om räknaren inte just nu fungerar.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Räknaren som registrerar hur många påsar skräp som samlats in uppdateras som bäst. Kampanjen fortsätter till mitten av juni.

Kampanjen En miljon soppåsar, som startade förra torsdagen, fick tekniska problem i lördags.

Den skräpräknare där du under kampanjens gång kan registrera hur många påsar skräp du har samlat in är nu tillfälligt stängd för att förbättras och uppdateras.

– Vi ville göra det lätt att delta i kampanjen, men tyvärr lockade det också någon att störa den. Vi försöker få räknaren i skick den här veckan. Under tiden hoppas vi att alla fortsätter att samla skräp och skriver upp hur många påsar de samlar, säger kampanjens ansvariga producent Pia Louhivuori.

– När vi får räknaren i skick kan man sedan mata in uppgifterna om påsarna i efterhand.

En grön En miljon soppåsar logga.

Målet med kampanjen En miljon soppåsar är att engagera folk i att under två månader samla en miljon påsar skräp runt om i Finland. I kampanjen deltar redan 160 städer och kommuner, samt tiotals organisationer och andra instanser.

– Vi låter inte det här lilla bakslaget lamslå oss. Vi har massor av positiva reaktioner på kampanjen. Och det viktigaste är ju att vi fortsätter att plocka upp skräp så att vi får en trevligare och tryggare miljö för oss alla, uppmuntrar Louhivuori.

Kampanjen En miljon soppåsar är öppen för alla, oberoende av om din egen hemkommun är med. Du behöver inte heller anmäla eller registrera dig för att delta i kampanjen.

Det slutliga antalet insamlade soppåsar offentliggörs när kampanjen avslutas 14.6.2023 kl. 20.00 i Yle TV1 och på Yle Arenan.

Det här är en översättning av artikeln Miljoona roskapussia-kampanja joutui häiriköinnin kohteeksi. Översättning till svenska: Nicolina Zilliacus-Korsström.