Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Airbus och Air France frikändes trots en rad misstag som förorsakade förödande krasch 2009

Flygplandelar plockas upp ur havet efter att ett Air France-plan störtat i Atlanten.
Bildtext Dykare bärgar delar av Air France A330-flygplanet som kraschade i Atlanten den 1 juni 2009.
Bild: AFP

En fransk domstol har frikänt den europeiska plantillverkaren Airbus och flygbolaget Air France från dråp, nästan 14 år efter en förödande flygolycka då ett flygplan störtade i Atlanten.

Domaren ansåg att även om fel begicks så finns det inte bevis för ett orsakssamband mellan misstagen och olyckan.

Planet var på väg från Rio de Janeiro till Paris då det störtade. Alla 228 personer ombord omkom. Kraschen är den värsta i Air Frances historia.

Dagens dom följer på en historisk offentlig rättegång gällande flyget AF447 som försvann i en ekvatorialstorm den 1 juni 2009

Familjer till några av dödsoffren har drivit en kampanj för rättvisa i över ett decennium.

Fanns inte tillräckligt med bevis

Enligt domaren var de båda företagen skyldiga till vårdslöshet, men detta ansågs ändå inte vara tillräckligt för att koppla bolagen direkt till den förödande olyckan, enligt fransk strafflag.

– Ett troligt orsakssamband är inte tillräckligt för att karakterisera ett brott, sa domaren i den franska domstolen på måndagen.

Domen markerar slutet på Frankrikes första rättegång mot ett företag för dråp.

AF447-katastrofen har hört till de mest de mest omdebatterade olyckorna i flygbranschen, och den ledde till ett antal tekniska och utbildningsmässiga förändringar.

Nedisning var ett av problemen

Franska utredningar har visat att piloterna hade reagerade klumpigt på ett problem med nedisade hastighetssensorer.

Nedisningen ledde till fritt fall som piloterna inte kunde behärska.

Under rättegången pekades det också på tidigare diskussioner mellan Air France och Airbus om det växande problemet med oklara hastighetsavläsare.

Frågan var om flygbolaget hade gjort tillräckligt för att säkerställa att piloterna var tillräckligt utbildade. Rättegången fokuserade mycket på om Airbus hade reagerat för långsamt på ett ökat antal hastighetsincidenter.

Efter nio veckor av ibland hetsig bevisföring kom åklagarna själva fram till att det inte fanns tillräckligt med information för att fastställa skuld.

Källa: Reuters