Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa viktigt för Hitachi – bygger upp brandskadad fabrik på nytt

Bruno Melles, global direktör för Hitachis transformatorverksamhet och Matti Vaattovaara, vd på Hitachi Energy i Finland
Bildtext Bruno Melles och Matti Vaattovaara kom med solklara besked vid måndagens presskonferens. Hitachi Energy satsar på att bygga upp all verksamhet i Vasa på nytt.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Bara ett par veckor efter den stora branden i Strömberg Park kan Hitachi ge lugnande besked om framtiden. Den brandskadade fabriken kommer att byggas upp på nytt och under tiden flyttar delar av produktionen till Wärtsiläs utrymmen i Metviken.

Det är några intensiva veckor som ligger bakom för ledningen inom Hitachi Energy.

Den häftiga brand som bröt ut den 29 mars totalförstörde en del av bolagets monterings- och testutrymmen i Strömberg Park. På en presskonferens under måndagseftermiddagen gav man inte bara ett, utan två besked som kunde lugna bolagets anställda i Vasa. Dels har man snabbt hittat ersättande utrymmen och dels är Vasa så viktigt för Hitachi att fabriken kommer att byggas upp på nytt.

Härnäst kommer bolaget att flytta en del av sin verksamhet till en av Wärtsiläs fabriksbyggnader i Metviken, uppger Matti Vaattovaara som är vd på Hitachi Energy i Finland.

– Redan inom några veckor kommer att vi att ha igång verksamheten i Metviken, säger Vaattovaara.

Arrangemanget är möjligt eftersom Wärtsilä har sina nybyggda utrymmen på Vasklot, dit man steg för steg flyttar delar av sin verksamhet. I den monteringshall i fabriken i Metviken, där Wärtsilä monterat ihop dieselmotorer, går det mycket väl att också montera Hitachis transformatorer.

– Till exempel den lyftkapacitet som behövs finns redan på plats. Vi är väldigt tacksamma över den anda som råder i Vasas energikluster och för den här gesten från Wärtsilä.

Matti Vaattovaara, vd på Hitachi Energy i Finland
Bildtext Matti Vaattovaara, vd på Hitachi Energy i Finland, hoppas att samtliga anställda i Vasa snart ska ha full sysselsättning igen.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Enligt Vaattovaara är det rentav så att Wärtsilä en liten aning skyndar på sin flytt från de aktuella utrymmena i Metviken så att Hitachi får plats.

Stark framtidstro

Man skulle kanske tro att den häftiga branden förstörde så mycket att all produktion i Vasa ligger nere. Men så är inte fallet, tvärtom. Tack vare det hårda arbete som gjordes för att begränsa brandens spridning lyckades man rädda stora delar av utrymmena och i dagsläget är 75 procent av de anställda i Vasa fullt sysselsatta.

Bruno Melles, global direktör för Hitachis transformatorverksamhet, uppger att man därmed kunnat ge lugnande besked även till bolagets kunder.

– Vi har bett våra kunder om lite tålamod på kort sikt medan vi hittar lösningar här i Vasa. Under tiden har man kunnat bistå vid några av våra andra fabriker. Och beskedet på lång sikt är att vi utan tvekan kommer att bygga upp fabriken i Vasa på nytt, säger Melles.

Bruno Melles, global direktör för Hitachis transformatorverksamhet
Bildtext Bruno Melles, global direktör för Hitachis transformatorverksamhet, berättar att den häftiga fabriksbranden initialt kom som en stor chock. Att ingen människa skadades är viktigast, nu kan bolaget fokusera framåt.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Det finns ändå många frågetecken att räta ut. I dagsläget kan ingen sätta någon prislapp på vad det kommer att kosta att bygga nytt. Branden drabbade ABB:s FF-byggnad där Hitachi Energy är hyresgäst, men vilken roll ABB ska spela i en återuppbyggnad är också oklart.

– Det kunnande som finns här i Vasa spelar ändå en nyckelroll för oss, det kan vi inte gå miste om. Istället satsar vi på att bygga upp en fabrik som är ännu bättre, säger Melles.

Enligt Melles ser Hitachis ledning det här som ett tillfälle att bygga upp en ännu effektivare produktion. Den forskning och utveckling som görs vid Hitachi Energy i Vasa landar exempelvis i transformatorer som används för att omvandla elektriciteten som produceras av vindturbiner ute till havs.

– Då vi bygger upp på nytt finns alla möjligheter att optimera layouten på fabriken, utnyttja digital teknik ännu mer än idag och i slutänden få till stånd en ännu vassare produktion, säger Melles.

Rasrisk försvårar röjningsarbete

Om prislappen för återuppbyggnaden är oklar så är det delvis för att det även är oklart exakt vad branden kostat Hitachi. Matti Vaattovaara berättar att man ännu inte kunnat inspektera alla delar av den brandskadade byggnaden.

– Fortsättningsvis råder det risk för ras i en del av de brandskadade delarna och vi sätter säkerheten för personalen främst. Det hela kommer att ta tid, säger Vaattovaara.

Brandmän och brandbilar intill branddrabbad byggnad på industriområde. I bakgrunden syns stort mörkt rökmoln.
Bildtext I byggnaden som brann jobbade normalt kring 200 personer.
Bild: Hans-Mikael Holmgren / Yle

Bolaget har anlitat en utomstående entreprenör för att utföra röjningsarbetet, som på grund av säkerhetshänsyn sker relativt långsamt.

Orsaken till branden är också fortsättningsvis under utredning. Enligt Vaattovaara borde utredningen bli klar senast till slutet av augusti månad.