Hoppa till huvudinnehåll

Politik

I dag publiceras partiernas svar till Orpo – fem frågor att hålla koll på

Petteri Orpo ser nöjd ut, Kai Mykkänen som sittewr bredvid tittar på honom.
Bildtext Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo utnämndes till regeringssonderare på fredagen. Centern och Rörelse nu lämnade salen när Orpos frågor skulle presenteras för allmänheten.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Regeringssonderaren Petteri Orpo ställde 24 frågor till partiernas riksdagsgrupper. Idag publiceras svaren. Vi listar fem saker att hålla utkik efter.

Klockan 12 i dag publiceras riksdagsgruppernas svar på regeringsbildaren Petteri Orpos frågor.

Regeringssonderaren ställer frågor till riksdagsgrupperna för att kartlägga partiernas åsikter om frågor som är viktiga för att bilda regering.

Den allmänna bedömningen är att Orpos 24 frågor är utarbetade med tanke på en högerregering med Sannfinländarna, SFP och Kristdemokraterna.

Vilka partier Orpo vill ha med i regeringsförhandlingarna väntas bli klart kring valborg, sade Orpo när han presenterade frågorna i fredags.

Här kommer några frågor att hålla speciell koll på.

1. Anpassa ekonomin

Flera frågor berör den offentliga ekonomin. I fråga nummer två frågar Orpo om partierna kan hålla fast vid Finansministeriets lägesbild om behovet att anpassa de offentliga finanserna.

”Förbinder ni er till omfattningen av balanseringen av de offentliga finanserna under den kommande valperioden som Finansministeriet lade fram som ett tjänsteuppdrag?”, frågar Orpo.

Efteråt specificerade Orpo att det handlar om att anpassa ekonomin med 6 miljarder euro. Frågan är varför anpassningsmålet inte nämns i siffror. Under valrörelsen är det endast Samlingspartiet som hållit fast vid siffran 6 miljarder.

Professor Åsa von Schoultz sa på måndagen i programmet Regeringsspelet att det inte är konstigt att det var mycket betoning på ekonomi i Orpos frågor till partierna.

– Det var mycket betoning på ekonomi. Det är inte konstigt eftersom det är Samlingspartiets viktigaste politiska område, som förenar partiets ledamöter. Det kan skilja sig åt i åsikterna ibland vad gäller olika värderingsfrågor, men när det gäller ekonomin står man enade och det är därför det får en väldigt stor tyngd.

Riksdagsvalet special: Regeringsspelet - Spela upp på Arenan

2. Klimatet

Av 24 frågor finns det en som direkt berör klimatet – på plats 16 – vilket väckt reaktioner om att klimatfrågor har låg prioritet för Samlingspartiet.

”Vilka är enligt er de viktigaste metoderna för att minska utsläppen? På vilka sätt är ni beredda att befrämja Finlands klimatneutralitetsmål och en ökning av de finländska företagens miljövänliga export?”

De Grönas ordförande Maria Ohisalo har kritiserat klimatfrågan och påpekade att det endast pratas om att minska utsläppen, men inte ett ord om kolsänkorna. Flera har också reagerat på att årtalet 2035 gällande målet om klimatneutralitet inte finns med i frågan. Sannfinländarna har kritiserat målet för att vara alltför ambitiöst.

3. Arbetskraftsinvandring

Behovet av mera arbetskraftsinvandring är en viktig fråga för Samlingspartiet, medan Riikka Purra har sagt att Sannfinländarnas knäckfråga för regeringssamarbete är att ”den skadliga invandringen begränsas”.

Orpos fråga lyder: ”På vilka sätt skulle ni öka den internationella rekryteringen för att trygga tillgången på arbetskraft?” I frågan används uttrycket ”internationell rekrytering” istället för arbetskraftsinvandring som vanligen används av partierna.

4. EU-politiken

Förbinder ni er till Finlands medlemskap i Europeiska unionen och försvarsalliansen Nato? Förbinder ni er till att föra en initiativrik och konstruktiv EU-politik som en del av eventuellt regeringsansvar?”, lyder fråga nummer 18.

Sannfinländarna är som känt EU-kritiska, men har under valrörelsens gång tonat ner sitt långsiktiga mål om att föra Finland ut ur EU, med hänvisning till att folket inte vill det i nuläget.

5. Svenskan

Många har frågat sig varför det svenska språkets ställning inte nämns bland Orpos frågor.

Sannfinländarna vill slopa den obligatoriska skolsvenskan. Ett regeringssamarbete mellan SFP och Sannfinländarna kan bli svårt särskilt med tanke på språkfrågan. Därför är det anmärkningsvärt att svenskan inte nämns bland Orpos frågor.

Petteri Orpo, Riikka Purra och de övriga ministrarna går på en gata.

Oppositionen grillar regeringen om regeringsprogrammet – följ med direkt

President Niinistö utnämnde den nya regeringen på tisdagen. I dag debatteras regeringsprogrammet i riksdagen.