Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Arenan vid bangården blir 12 miljoner euro dyrare för Åbo – stadsfullmäktige gav grönt ljus till höghus på 20 våningar

havainnekuva Turun ratapihan elämyskeskus
Bildtext Planerna på ett upplevelsecentrum presenterades för Åbo stad år 2017. Bilden är en visionsbild från 2020 som illustrerar hur arenan kunde se ut.
Bild: Pes-arkkitehdit Oy

Åbos stadsfullmäktige godkände detaljplanändringen och att öka stadens investering i arenabygget vid bangården. Fullmäktige behandlade också renovering av en brygga i Aura å och höghusbyggen i centrum.

Åbo stad ska stå för 42 miljoner euro av kostnaderna för att bygga det nya upplevelsecentret vid bangården i Åbo. Åbo stadsfullmäktige beslutade att höja stadens maximala andel i projektet med 12 miljoner euro på sitt möte i måndags.

Fullmäktige beslöt också att staden kan ge ett lån på max 8 miljoner euro till bolaget Turun Ratpihan Kehitys Oy som står bakom projektet.

Orsaken till prisökningen är coronapandemins negativa inverkan på rese- och fritidsbranschen och de förhöjda priserna på byggmaterial efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig i Ukraina.

– Det är synd att prislappen växer, men det är inte stadens fel, sa Riina Lumme från De gröna under mötet.

Bangården i Åbo med höghusbyggen i bakgrunden.

Åbo stad förbereder en plan b för att säkra bangårdsprojektet

Upplevelsecentret har planerats till bangården sedan 2017.

Under mötet godkände stadsfullmäktige också detaljplaneändringen vid bangården som ska förena de stadsdelar som bangården nu skiljer åt. Detaljplaneändringen möjliggör bland annat bygget av nya flervåningshus på upp till 15 och 20 våningar, som ska rymma 1 400 invånare.

– Åbo behöver tillväxt, vi behöver modiga lösningar. Just nu ser det ut som om det här projektet för med sig gott till Åbo i form av tillväxt och skatteintäkter, säger Taru Pätäri från SDP.

Detaljplanändringen gör att trafiken kring bangården kommer att bli livligare, speciellt då evenemang i arenan tar slut. Sannfinländarnas Ville Tavio och Juha Anttila var kritiska till att parkeringen vid arenan inte rymmer fler bilar i detaljplanen.

Under stora evenemang med ungefär 5 500 till 8 000 deltagare måste upp till 80 procent av bilarna, alltså 500 till 1 300 bilar parkeras på annat ställe än på detaljplanområdet, till exempel i torgparkeringen i centrum eller i andra parkeringshallar.

Vänsterförbundet emot projektet

Vänsterförbundets Mirka Muukkonen sa att partiet förhåller sig mer positivt till projektet och ser fördelar med det. Partiet vill ändå inte att stadens andel av projektet ökar och röstade för att ärendet skulle remitteras. Rösterna föll 54–12.

Enligt Vänsterförbundets Li Andersson har fullmäktige varit noggrann med att poängtera villkoren för projektet då upplevelsecentret tidigare behandlats.

– Det är ganska oroväckande att prislappen ökar redan i det här skedet. Vi ser stora risker i det här projektet. I och med att staden kommer att bli en delägare i det här bolaget så finns det risk för att det här kommer att kosta ännu mera i fortsättningen, säger Li Andersson.

Vänsterförbundet motsatte sig också detaljplanändringen kring bangården. Andersson ifrågasätter hur de nya flervåningshusen ska passa in i omgivningen.

– Det kommer att förändra utseendet på bangården totalt. Men de som stöder projektet ser fördelar i att det kommer fler bostäder och ett upplevelsecentrum som inte bara är en ishockeyarena utan som också rymmer andra typer av projekt.

Upplevelsecentret är ett samarbete mellan Åbo stad, VR och det privata bolaget Turun Ratapihan Kehitys Oy. Projektplanen ska slutföras nästa år och åren 2024 och 2025 ska byggarbetena inledas stegvis.

Renovera 170 år gammal brygga

På måndagen godkände Åbo stadsfullmäktige också att bryggavsnittet mellan Kvarnbron och Teaterbron i Aura å ska renoveras.

Bryggans stomme i trä är 170 år gammal och är inte tillräckligt hållbar för att fästa kulturflotten som nu planeras byggas. Dessutom befaras landerosionen vid strandbanken göra så att trästommen slits snabbare.

Renoveringen uppskattas kosta mellan 9 till 15 miljoner euro. Arbetet ska utföras mellan våren 2024 och hösten 2025.

Mera simundervisning

Fullmäktige behandlade också en motion av Svenska folkpartiets Nicke Wulff, om att elever i grundskolan i Åbo stad ska få mera simundervisning i skolan.

Just nu ordnar Åbo stad simundervisning i klasserna 1, 3, och 5 men Wulff vill att undervisningen skulle gälla alla klasser i lågstadiet.

Syftet är att förbättra elevernas simkunskaper som blev sämre under coronapandemin.

Diskussion om artikeln