Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rädda Barnen rånades på läkemedel i Sudan

Uppdaterad 18.04.2023 13:29.
Oroligt i Sudan - Spela upp på Arenan

Rädda Barnens förråd med läkemedel och andra förnödenheter i Darfur i Sudan har plundrats av beväpnade grupper. Organisationen avbryter tillfälligt en stor del av verksamheten i landet.

Förutom läkemedel avsedda för barn, bestals Rädda Barnen också på kylskåp, bärbara datorer och bilar. Det här innebär att barn och familjer i området riskerar att gå miste om mat, rent vatten och andra livsnödvändiga förnödenheter, skriver Rädda Barnen i ett pressmeddelande.

En tredjedel av Sudans befolkning, drygt 16 miljoner människor, behöver humanitär hjälp och skydd. Över hälften av dem är barn. Konflikten i Sudan ser inte ut att avta, uppger Rädda Barnen.

I norra Darfur har läget blivit så utmanande att organisationen har svårt att erbjuda vård åt befolkningen. De kommer ändå att försöka fortsätta så gott det går, med tanke på situationen och säkerhetsläget.

Sudan får stor del av finska Rädda Barnens hjälp

Läget har gjort det ännu svårare att få tag på mat och vatten för människor i de drabbade områdena.

”En tredjedel av Sudans befolkning behöver humanitär hjälp och en fjärdedel lever i akut hungersnöd. Ungefär en halv miljon barn är allvarligt undernärda. För att barn och familjer ska kunna överleva är det ytterst viktigt att striderna får ett slut och att det blir möjligt att leverera den hjälp som behövs”, säger Rädda barnens direktör i Sudan Arshad Malik.

Rädda Barnen har bett alla sidor i konflikten, och andra organisationer i området, att göra allt för att skydda civila samt skolor och sjukhus.

Rädda Barnen har varit verksamma i Sudan i 40 år. Organisationen uppger att de förra året kunde hjälpa över två miljoner människor, varav den allra största delen var barn.

Inget intresse för vapenvila

Situationen i Sudans huvudstad Khartoum är fortsatt kaotisk. Stora delar av staden rapporteras vara utan vatten och el på grund av striderna mellan armén och milisstyrkan RSF.

USA:s utrikesminister Antony Blinken har under natten talat i telefon med ledarna för de två parterna, uppger det amerikanska utrikesministeriet. Enligt en talesperson uttryckte Blinken oro över att sudanesiska civila dödas och skadas i striderna.

Minst 185 personer har dödats och 1 800 skadats sedan striderna bröt ut på lördagen.

Enligt en FN-representant i Sudan verkar parterna i striderna inte vara intresserade av en vapenvila.