Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vastaamos tidigare vd döms för dataskyddsbrott – visste om problem i databasens säkerhet och försökte dölja dem

Ville Tapio i grå, lång vinterrock och svart halsduk.
Bildtext Psykoterapiföretaget Vastaamos tidigare vd Ville Tapio döms för dataskyddsbrott.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Psykoterapiföretaget Vastaamos tidigare vd Ville Tapio döms till tre månaders villkorligt fängelse för dataskyddsbrott. Två dataintrång gjordes på Vastaamos servrar 2018 och 2019, då förövaren stal känsliga patientuppgifter.

Åklagaren menade att Tapio känt till dataintrånget som skedde år 2019, men medvetet valt att dölja det för Dataskyddsombudet. Enligt åklagaren hade Tapio anmält intrånget som ett avbrott i tjänsten på grund av en systemuppdatering och dessutom beordrat de anställda att förstöra uppgifter om datatrafik som hade med intrånget att göra.

Tapio hävdar själv att IT-personalen inte berättat för honom om dataintrånget.

Tingsrätten bedömde att frågan om den påstådda felaktiga anmälan inte var relevant, eftersom brottet redan hunnit preskriberas. Ytterligare kunde Tapio visa upp en analys av datatrafiken, vilket enligt tingsrätten bevisar att uppgifterna inte förstörts.

Inte relevant om Tapio visste om intrång

Tingsrätten kom ändå fram till att uppgifterna på Vastaamos databas inte var tillräckligt väl anonymiserade och skyddade, vilket gjorde dataintrånget möjligt.

Rätten konstaterar också att det är irrelevant om Tapio vetat om intrånget. Det här på grund av att det finns bevisföring om att Tapio visste om att databasen inte var skyddade, och tillsammans med IT-teamet försökt dölja det innan ett affärsmöte. Därmed kan man anse att Tapio agerat uppsåtligen, skriver rätten.

Helsingfors tingsrätt dömde Tapio till tre månaders villkorligt fängelse.