Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Passagerarmängden i Åbo hamn är nu lika stor som den var innan coronapandemin

hamn
Bildtext Mängden frakt har dock minskat. Orsaken är delvis den att Tallink har tagit bort ett fartyg från linjen Åbo-Stockholm.
Bild: Arash Matin / Yle

Passagerartrafiken i Åbo hamn har återhämtat sig efter coronapandemin. Nu har hamnkoncernens omsättning ökat med nästan fem miljoner euro. Förra året var omsättningen 28 miljoner euro.

Passagerarmängden för i år ligger på 2,7 miljoner resenärer. Det är dubbelt så många som i fjol. Däremot har frakten minskat med 15 procent till drygt två miljoner ton.

Kapaciteten för både frakt och passagerare minskade också i september 2022 då Tallink tog bort ett av sina fartyg från linjen Åbo-Stockholm.

Bolaget Åbo hamn skriver i ett pressmeddelande att den minskade kapaciteten delvis kompenserades av att fartyget Viking Glory började trafikera på rutten. Det nya fartyget har ungefär 600 fraktmeter mer än föregångaren Amorella.

Totalt åkte ungefär 103 500 lastbilar via Åbo hamn år 2022, medan antalet var 123 000 lastbilar året innan.

Åbo hamns dotterbolag Åbo Frilager uppnådde förra året en rekordomsättning på 3,5 miljoner euro, vilket var en ökning på 25 procent i jämförelse med året innan.

Hamnkoncernens investeringar var sammanlagt ungefär 5,3 miljoner euro. Till koncernens viktigaste investeringar räknas planerings- och förberedelsearbetet för Ferry Terminal Turku, och konstruktionen av en ny lagerbyggnad i Pansio.

Åbo hamn Ab är ett aktiebolag som helt och hållet ägs av Åbo stad.

Diskussion om artikeln