Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå säger skarpt nej till cykelförmån medan Lovisa redan utreder den för sina anställda

Cyklist på Ågatan, Borgå
Bildtext En cykel som skaffats med cykelförmån via arbetstagaren måste inte användas till arbetsresor utan kan också användas på fritiden.
Bild: Micki Kulju/Yle

Den skattefria cykelförmånen har funnits sedan början av 2021. Borgå stads erbjuder inte den till sina anställda, och personalchefen skyller på fackets rekommendationer.

Cykelsäsongen har kommit i gång nu då snön smält bort från gatorna. Den här säsongen finns det redan 40 000 arbetstagare i Finland som har en skattefri cykelförmån via sin arbetsgivare.

Cykelförmån är en naturaförmån som arbetsgivare kan erbjuda sina anställda. Hittills har det främst varit privata företag som erbjudit sina anställda den här möjligheten, men också på den kommunala sidan finns arbetstagare som gärna skulle ta tillfället i akt att skaffa sig en cykel.

Enligt Cykelförbundet köper 80 procent av de som har förmånen en dyrare cykel än de skulle ha köpt utan förmån. Elcyklar är populära och helt klart billigare då man kan betala av dem under en längre tid, och skattefritt.

Bild på Ågatan i Borgå. På gatan har man med vitt målat vita linjer och bilder på cyklar på båda sidorna av körbanan.
Bildtext Borgå stad har bland annat byggt om en bit av Ågatan till cykelgata.
Bild: Yle / Mira Bäck

Niklas Läckström jobbar som lärare i Borgå och säger att han kunde tänka sig skaffa en elcykel om staden skulle erbjuda förmånen.

– Jag har tänkt att jag kunde använda cykeln till arbetsresorna, inte bara till motion. Det pratas ju mycket om att vi alla borde tänka på vårt ekologiska fotavtryck, säger Läckström.

I och med att Borgå stad under de senaste åren satsat mycket på att göra staden cykelvänlig, så tycker han att cykelförmånen skulle vara i linje med allt annat på repertoaren.

”En ekonomisk fråga”

Borgå stads personaldirektör Anu Kalliosaari säger att hon får frågor om cykelförmånen minst tre gånger i veckan.

– Men huvudavtalsorganisationerna rekommenderar inte att kommunerna tar cykelförmånen i användning, och jag går i regel inte emot deras riktlinjer, säger Kalliosaari.

Hon menar att fackförbunden har sagt att kommunerna ska betala ut lönerna i pengar, inte i förmåner och exempelvis kultursedlar.

Kalliosaari säger också att cykelförmånen inte är gratis för kommunerna. Hon menar att det skulle bli en väldigt stor räkning för Borgå stad om alla tusentals arbetstagare vill skaffa sig en elcykel.

– Det blir en ekonomisk fråga för oss, säger hon.

Hon håller med om att cykelförmånen skulle passa väldigt bra in i Borgås image att vara en grön stad som satsar mycket på cykelvägar.

– Vi har cyklar som arbetarna kan låna om de ska röra sig från exempelvis stadshuset till campus, och våra arbetstagare får använda stadscyklarna gratis i 60 minuter åt gången. Men de finns förstås bara på ett begränsat område.

Två orangea cyklar står parkerade vid en cykelställning med tak.
Bildtext Stadens anställda får använda stadscyklarna gratis.
Bild: Milena Hackman / Yle

Anu Kalliosaari säger att hon tycker det är synd att rekommendationen är som den är.

– Det kan ju hända att den ändras i framtiden och då kan vi tänka om.

Läraren Niklas Läckström som bor i en grannkommun till Borgå säger att han inte har någon som helst nytta av stadscyklarna, eftersom det skulle betyda att han först måste köra in till Borgå centrum för att sedan hoppa på en cykel.

– Stadscyklarna är en förmån som inte betyder något alls för mig och andra som bor utanför centrum. Hoppas det här ordnar upp sig någon dag, säger Läckström.

Stort intresse för förmånen i Lovisa

I Lovisa utreder staden som bäst hur de kan ta cykelförmånen i bruk. Där kom förslaget via en fullmäktigemotion som underströk att det här är ett bra sätt att stödja de anställdas välbefinnande och möjlighet att röra på sig.

Personalchef Thomas Grönholm tror att det går till nästa års sida innan de kan ta cykelförmånen i bruk, men de byråkratiska hjulen rullar åtminstone redan på.

I mars har staden kartlagt intresset bland personalen. Ungefär 200 personer, alltså en tredjedel av de anställda, svarade på enkäten och 70 procent av dem är intresserade av förmånen.

Hela 76 procent sade att de är mera intresserade av att köpa en elcykel än en vanlig.

Siffrorna visar enligt Grönholm att det helt tydligt finns ett intresse bland de anställda. Sedan är det ju alltid helt frivilligt om man vill utnyttja förmånen.

En man i blå kavaj står framför en trappa i ett äldre hus. Han tittar in i kameran.
Bildtext Thomas Grönholm är personalchef vid Lovisa stad.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Många frågor är ändå fortfarande öppna, exempelvis om det bara är tillsvidareanställda som omfattas av cykelförmånen.

– Tanken är att vi ännu här före sommaren skulle få ihop en offertförfrågan. Vi måste konkurrensutsätta det och det finns många aktörer på marknaden, säger Grönholm.

Grönholm säger att beroende på hur staden bestämmer sig att förverkliga det hela så kan det vara helt kostnadsfritt för staden.

– Om vi går in för ett system där man drar bort summan från arbetstagarens lön så kostar det oss ingenting, förutom kanske någon liten omkostnad till leverantören, säger Grönholm.

En kvinna i orange jacka cyklar ner för en asfalterad backe.
Bildtext Cykelförmånen är skattefri upp till 1 200 euro per år.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Går man in för att sätta summan på lönen så blir det dyrare för staden. Det betyder att staden borde ge hundra euro till i lön till de anställda, och cykeln betalas av från den pengen i stället.

Thomas Grönholm i Lovisa ser inte samma problem med huvudavtalsorganisationernas rekommendationer om förmåner som Anu Kalliosaari i Borgå.

– Vi har fackförbunden representerade i vår samarbetsgrupp där vi diskuterat saken. Om jag inte misstolkat dem helt så tycker jag ingen av dem motsatte sig det här, säger Grönholm.

Diskussion om artikeln