Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Musikexperten Svante Forsbäck har vunnit Eurovisionen tre gånger utan att stå på scen

En skallig man i mörk kavaj står i en studio, ser in i kameran och pekar på logon för Eurovision Song Contest 2023.
Bildtext ”Jag rör mig helst bakom kulisserna”, förklarar Svante Forsbäck, på frågan om han själv någon gång stått på Eurovisionsscenen.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

Estlands vinnarbidrag 2001, Lordis vinnarbidrag 2006 och årets Cha Cha Cha med Käärijä är alla låtar som Svante Forsbäck har lagt sitt fingeravtryck på. Som barn var det ändå inte Eurovisionen han såg mest fram emot om våren.

– Som barn betydde Eurovision Song Contest alltid att hockey-VM är i antågande, förklarar Svante Forsbäck skrattande. Men sedan jag började jobba med musik har Eurovisionen och hela spektaklet kring det fått en helt annan betydelse.

Svante Forsbäck jobbar som mastrare och är den som gör den sista finslipningen av låtar efter att de har spelats in och mixats klart. Hittills i karriären har han jobbat med artister som Rammstein, Sunrise Avenue och Michael Monroe, för att nämna några.

– Sammanlagt skulle jag nog tippa på att det handlar om närmare 50 000 låtar som jag mastrat.

En kvinna med långt, blont hår sitter i en tv-studio. Hon skrattar stort, iklädd en rosa kjol och en grön läderrock. I bakgrunden sitter en skallig man i mörk kavaj.
Bildtext I det andra avsnittet av Eurovisionsbubblan betygsätter Svante Forsbäck, tillsammans med Tiina Forsby, även känd som JaloTiina från Portion Boys, låtarna i den andra semifinalen.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

”Eurovisionen är inte en så allvarlig sångtävling”

Under sina år som musikproffs har Forsbäck stött på ett återkommande fenomen då det kommer till just låtar som tävlar i Eurovisionen.

– Det är ju inte alltid den bästa låten som vinner, utan ofta en bra låt i kombination med det bästa framträdandet. Det är scenshowen som främst får folk att rösta och därför är det ju inte en så allvarlig sångtävling.

Vad gäller låtarna finns det ändå ett recept som Forsbäck anser att tar en låt långt i tävlingen: det ska vara pompöst och låta så stort som möjligt.

– Det är ju lite det som Eurovisionen är. Det ska låta fyrverkerier, stort och glittrigt!

Två blonda kvinnor håller om varandra. En är iklädd en rosa paljettklänning med långa ärmar, den andra en svart läderrock. I bakgrunden syns logon för Eurovision Song Contest 2023.
Bildtext Märta Westerlund och Katri Norrlin programleder även i år den tvåspråkiga Viisukupla - Eurovisionsbubblan i Yle TV1 och på Yle Arenan.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

Gäller då samma recept för att göra en bra låt som inte ska tävla i Eurovisionen?

– I vissa fall jo, men ser man på radiohits eller försäljningssuccéer finns det nog många låtar som klarar sig bra på marknaden, men som inte alls skulle klara sig i Eurovisionen.

I år sitter Svante Forsbäck i panelen i det andra avsnittet av Eurovisionsbubblan, där han tillsammans med artisten Tiina Forsby, Eurovisionsexperterna Eva Frantz och Mikko Silvennoinen betygsätter alla bidrag i den andra semifinalen.

Då han får välja sina favoriter i årets startfält drar han ändå hemåt och plockar två bekanta bidrag från den första semifinalen.

– Jag tycker faktiskt att både Käärijä och Loreen borde tilltala en mycket bred publik i år! Och så tycker jag också om Storbritanniens bidrag, en avskalad och enkel låt, som ändå fastnade för mig direkt.

En gruppbild på sju personer i en tv-studio, tre personer sitter på golvet och fyra personer står bakom dem. I bakgrunden logon för Eurovision Song Contest 2023.
Bildtext Eurovisionsexperterna Eva Frantz och Mikko Silvennoinen sitter självklart också med i panelen som betygsätter bidragen.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

Om du måste nämna den bästa Eurovisionslåten genom tiderna, då?

– Nå, då blir det nog Hard Rock Hallelujah, förstås.

Alla årets låtar i Eurovision Song Contest hittas på adressen yle.fi/eurovision

Eurovisionsbubblan är här igen!

  • Viisukupla - Eurovisionsbubblan, det tvåspråkiga programmet där tittarna tillsammans med gäster och experter i studion ser igenom alla bidrag i årets Eurovision Song Contest, sänds i år igen i Yle TV 1 och på Yle Arenan veckorna innan Eurovisionen.

  • Programledare är även i år Märta Westerlund och Katri Norrlin och som ständiga gäster ses Eurovisionsexperterna Eva Frantz och Mikko Silvennoinen.

  • Första avsnittet sänds 30.4 klockan 18.45 i Yle TV1. Då gästas Märta, Katri, Eva och Mikko av trummisen Vicky O'Neon och skådespelaren Elias Salonen. I det första avsnittet går man igenom låtarna i den första semifinalen.

  • Det andra avsnittet sänds 7.5 klockan 18.45 i Yle TV1. Gäster i det programmet är artisten Tiina Forsby, även känd som ”JaloTiina” från Portion Boys, och ljudmastreraren Svante Forsbäck. Här går man igenom låtarna i den andra semifinalen.

  • Det tredje programmet är i år igen en önskekonsert, som sänds lördag 13.5 klockan 21, strax innan finalen av Eurovision Song Contest 2023.

  • Eurovision Song Contest 2023 ordnas i år i Liverpool. Den första semifinalen sänds tisdag 9.5, den andra semifinalen sänds torsdag 11.5 och finalen sänds 13.5. Tävlingen refereras på svenska av Eva Frantz och Johan Lindroos i Yle TV1, på Yle Arenan och i Yle X3M med start kl.22.