Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Undantagslov för flygplanshallar i Pyttis hävdes – alla byggnader ska finnas med i detaljplanen

Uppdaterad 19.04.2023 05:44.
Fabrikshall byggs med en grävskopa i förgrunden.
Bildtext Det har rått oklarheter om byggnadstillstånden för de förvaringshallar som byggts på flygplatsen i Pytttis. Arkivbild.
Bild: Pyhtään kunta / Jari Korkki

Östra Finlands förvaltningsdomstol har upphävt undantagslovet för hallar som kommunen beviljade flygplatsen i augusti 2022. Invånarförening ser fortfarande problem som belastar miljön.

Undantagslovet som tekniska nämndens tillsynssektion beviljade Redstone Aero Oy gav företaget lov för två förvaringshallar som flygplatsföretaget vill förena till en större hall, vilket det ursprungliga byggnadstillståndet inte gav lov till.

Förvaltningsdomstolen anser nu att tillsynssektionens argument var otillräckliga och ärendet förs därför till ny beredning.

I ett pressmeddelande uppger kommundirektör Terhi Lindholm att avgörandet om planeringsbehov är ett övergångsskede i väntan på att detaljplanen blir klar.

”Flygplatsens detaljplan framskrider och avsikten är att i den lösa alla behov för byggnation på området. I väntan på den finns det naturligtvis orsak att behandla ärendet på nytt i tekniska nämnden” säger Lindholm.

Pienkone Pyhtään lentokentän lentokonehallissa.
Bildtext Enmotoriga flygplan och helikoptrar använder sig av flygplatsen. Arkivbild.
Bild: Antro Valo / Yle

Förvaltningsdomstolens beslut baserar sig på klagomål som lämnats in av föreningen Luonnollisesti Pyhtää ry. Föreningen grundades 2018 av ortsbor och privatpersoner som har fastigheter i närheten av flygplatsen.

Föreningen har lämnat in flera klagomål under årens lopp som fördröjt beslutsprocessen kring flygplatsen och försvårat verksamheten där.

Men inte helt utan orsak, enligt föreningsmedlemmen Jarmo Kyttänen som har haft fritidsboende i Pyttis i ungefär 15 år. Hans stuga ligger knappa två kilometer från flygplatsen.

– Ifjol stödde kommunen flygplatsen med 1 350 000 euro när de köpte mer mark till området. Det planeras ju en tvärgående landningsbana i den norra ändan och så hallarna.

Kyttänen hänvisar till förvaltningsdomstolens beslut om att häva undantagslovet för ombyggnaden av hallarna på 320 kvadratmeter.

Invånarna kritiseras för sina klagomål

I pressmeddelandet från Pyttis kommun beklagar Redstone Aero Oy:s styrelseordförande Esa Korjula sig över att förvaltningsdomstolens beslut skapar olägenhet för Pyttisborna.

Enligt Korjula har föreningens klagomål försvårat utvecklingen av viktiga funktioner inom kommunens näringsliv och att det i längden blir dyrt för kommuninvånarna.

– Vi kan knappast beskyllas för att vara skyldiga till fördröjningar då det ständigt fattas olagliga beslut, säger Kyttänen.

Jarmo Kyttänen betonar att föreningen inte lämnat in ett enda lagvidrigt klagomål, utan att har kunnat peka på felaktiga beslut och direkta lagbrott.

En stor hallbyggnad på en sandplan.
Bildtext Rundorna kring de hallar som byggts på flygplatsen har varit många.
Bild: Yle / Mira Bäck

Rundorna kring flygplatsen har pågått i flera år då det bland annat saknats miljötillstånd eller bygglov som kommunen sedan beviljat i efterhand och som föreningen överklagat.

– Det är till exempel obegripligt om man tänker sig att man i dag får bygga en drygt två kilometer lång landningsbana på ett grundvattenområde av klass 1 utan något som helst grundvattenskydd, säger Kyttänen.

Det andra ärendet som förvaltningsdomstolen tog ställning till var att företaget inte kopplat upp sig till Kymen vesis vatten- och avloppsnätet.

– Det borde de ha gjort redan för flera år sedan och till och med uppgett att de gjort det. Nu lär det ska finnas en sluten avloppstank som tar emot dagvatten och avloppsvatten, men ingen av stuggästerna har någonsin sett en slamtömning utföras vid flygplatsen.