Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tummen ner för Macrons Taiwanuttalande – Europaparlamentet diskuterade ny Kinastrategi

Europaparlamentets session i Strasbourg
Bildtext Europaparlamentarikern Manfred Weber fotograferar då utrikeschefen Josep Borrell håller sitt anförande i Strasbourg.
Bild: © European Union 2023 - Source : EP

Kina är också i fortsättningen en viktig handelspartner för Europa, men man måste minska beroendet och hålla fast vid de egna värderingarna. Det var det centrala budskapet från dagens plenarsession.

Ett flera hundra år gammalt citat av Napoleon dök flera gånger upp i plenidebatten då EU-parlamentarikerna samlades i Strasbourg för att diskutera behovet av en koherent Kinastrategi.

”Låt Kina sova, för när hon vaknar kommer hon att skaka världen”, ska den franska kejsaren ha sagt, även om det aldrig har kunnat bekräftas.

EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen gav i sin hälsning från kommissionen en modernare tolkning av läget.

Hon påpekade att Kina har vänt en sida i eran för reformer och går nu mot en period som domineras av säkerhetstänk och kontroll.

Kritik av Macrons agerande

Den franska presidenten Emmanuel Macrons uttalande efter sitt besök i Kina nyligen har klandrats på bägge sidor av Atlanten, och fördömdes också i Europaparlamentet.

Enligt Macron bör Europa minska sitt beroende av USA och undvika att bli indraget i en konfrontation mellan Kina och USA om Taiwan.

Speciellt frågan om Taiwan togs upp flera gånger i Strasbourg då Macrons agerande kom på tal.

– Det är naivt att säga att Taiwan inte angår oss, konstaterade gruppordförande Manfred Weber från EPP (Europeiska folkpartiets grupp).

Den tyska europaparlamentarikern Manfred Weber under en session i Strasbourg
Bildtext EPP:s gruppordförande Manfred Weber kritiserade Macrons Taiwan-uttalande.
Bild: EPA-EFE

Han menade att Europa förstås ska agera självständigt gällande Taiwan, men att det samtidigt handlar om att försvara våra ekonomiska intressen och värderingar.

Weber fick ändå mothugg när det gällde den politik han själv företräder.

Stéphane Séjourné från socialliberala Renew Europe menade att det är medlemmar från den kristdemokratiska EPP-gruppen som i sina respektive regeringar har gjort sig ansvariga för Europas beroende av Kina.

– Vi sålde vår infrastruktur till kineserna, våra hamnar och flygfält, och det var EPP-regeringar som var vid makten vid den tiden, sa Séjourné och frågade vad som kan vara problematiskt när en fransk president säger att Europa behöver vara mer oberoende.

Den franska europaparlamentarikern Stéphane Séjourné under en session i Strasbourg
Bildtext Franska Stéphane Séjourné kritiserade EPP-gruppens Kinapolitik.
Bild: © European Union 2023 - Source : EP

EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell påpekade i sitt anförande att Taiwan och Taiwansundet är avgörande för Europa, speciellt när det gäller handel.

– Det är inte bara av moraliska och etiska orsaker som vi ska avvisa utländsk inblandning i Taiwans affärer, för det skulle vara väldigt allvarligt för oss också ekonomiskt, sa Borrell och hänvisade till Taiwans viktiga roll i produktionen av halvledare.

EU måste fortsätta arbetet med att trygga sin ekonomi

Kommissionsordförande Ursula von der Leyen betonade att det inte handlar om att frigöra sig från Kina, utan om att minska de risker som relationen har medfört.

– Kina har öppet gått in för att minska sitt beroende av omvärlden samtidigt som man ökar omvärldens beroende av Kina, sa von der Leyen och nämnde kritiska råvaror, förnybar energi, artificiell intelligens och bioteknik.

Ursula von der Leyen under EU-parlamentets session i Strasbourg
Bildtext Kommissionsordförande Ursula von der Leyen var med under den resa som Macron gjorde till Peking nyligen.
Bild: EPA-EFE

Därför är det så viktigt för EU-området att stärka den egna ekonomiska resiliensen och att också stärka banden till andra handelspartner.

Ursula von der Leyen menade att arbetet redan är i gång med EU:s återhämtningsinstrument, det stora lagpaketet om kritiska råmaterial, och den nya industriplanen för den gröna given.

Nu är följande steg att se hur man kan stödja produktionen av känsliga teknologier, och kommissionen ska komma med sitt förslag kring det inom de kommande månaderna, lovade hon.