Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Heikki Vestman och Otto Andersson ser fördelar med att vara med och fatta beslut på flera nivåer

Bilden är ett kollage av två personporträtt av två män i kragskjorta som tittar in i kameran.
Bildtext Heikki Vestman och Otto Andersson upplever att det gynnar dem som riksdagsledamöter att vara aktiva i den regionala och lokala politiken.

De östnyländska riksdagsledamöterna Heikki Vestman och Otto Andersson är båda en del av det nya fenomenet ”superpolitiker”.

Uttrycket ”superpolitiker” eller trippelbeslutsfattare har lyfts fram efter vårens riksdagsval.

Nu är det för första gången möjligt för politiker att sitta med och fatta beslut på tre olika nivåer. Förutom i kommunfullmäktige kan riksdagsledamöter numera också sitta med och bestämma i välfärdsområdena, som startade sin verksamhet i början av året.

Det har visat sig att över hälften av de nya riksdagsledamöterna i Finland är invalda även i kommunfullmäktige och välfärdsområdesfullmäktige.

Tidsprioritering är a och o

Otto Andersson, nybliven riksdagsledamot för SFP, har en rätt lång lista av förtroendeuppdrag.

Han är, förutom riksdagsledamot, stadsfullmäktigeordförande i hemstaden Lovisa. Han är också med i både styrelsen och fullmäktige för Östra Nylands välfärdsområde. Där är han också gruppordförande för SFP:s fullmäktigegrupp.

En person som inte syns håller upp en skylt med en valaffisch på Otto Andersson. Personen med skylten står på Lovisa torg och det rosa stadshuset syns i bakgrunden.
Bildtext Otto Andersson valdes in för för första gången i riksdagen i år. För att hinna med alla politiska uppdrag tänker han inte ta på sig andra uppdrag, till exempel inom tredje sektorn.
Bild: Mikael Kokkola

Hur ska han hinna med alla uppdrag? Enligt Andersson själv handlar det framförallt om att prioritera och disponera sin tid.

Dessutom sker riksdagsarbetet i huvudsak på dagarna, medan det politiska arbetet i kommunen och i välfärdsområdet sker på kvällarna, förklarar han.

– Efter tio år med väldigt oregelbundna arbetstider med rikspolitiska medarbetaruppdrag har jag blivit ganska van med att disponera min tid på ett effektivt sätt, säger Andersson.

Vestman har ”hunnit med allt”

Heikki Vestman (Saml) från Sibbo har suttit i riksdagen sedan 2019. Han sitter också i kommunfullmäktige i Sibbo och är fullmäktigeordförande i Östra Nylands välfärdsområde.

Vestman uppger att han hittills har lyckats hinna med allt, utan att använda sig av en ersättare i kommunpolitiken eller i välfärdsområdesfullmäktige.

– Det är förstås krävande ibland. Det förutsätter att man har bra kalenderkontroll, säger Vestman.

Om det med tiden visar sig att tiden inte räcker till för allt så måste man vara beredd på ändringar

Otto Andersson, SFP

Heikki Vestman har i dagsläget inga planer på att avsäga sig något av sina politiska uppdrag.

Otto Andersson utesluter inte möjligheten att korta ner listan över uppdrag. Än så länge har han ändå inte fattat beslut om att välja bort något.

Andersson känner att han fått ett stort förtroende av väljarna i alla tre val och att förtroendet väger väldigt tungt.

– Det är väldigt viktigt att man sköter de uppdrag man blivit vald till, säger han. Men om det med tiden visar sig att tiden inte räcker till för allt så måste man vara beredd på ändringar.

Gynnsamt med politik på flera nivåer

Otto Andersson och Heikki Vestman anser båda att de gynnas av att vara politiskt aktiva på flera nivåer. Det är värdefullt att få perspektiv från olika håll, enligt Vestman.

Om en riksdagsledamot är med i det lokala och regionala beslutsfattandet får hen en helt annan insyn i frågorna som behöver intressebevakas på nationell nivå, anser Andersson.

– Det är otroligt viktigt att man som riksdagsledamot inte distanserar sig för mycket och bara sitter i Granitborgen, säger Otto Andersson.

Heikki Vestman och Ville Kaunisto sitter bredvid varandra i riksdagens plenisal.
Bildtext För Heikki Vestman (här tillsammans med partikamraten Ville Kaunisto) kommer arbetet som riksdagsledamot alltid först.
Bild: Pekka Tynell / YLE

Båda upplever också att det finns en önskan i hemkommunen att de ska fortsätta satsa på det kommunala beslutsfattandet.

Från forskarhåll konstaterar man att makten fortsätter att koncentrera sig i Finland. Kommunforskaren Siv Sandberg säger att situationen blir speciellt problematisk när riksdagen beslutar om vårdpengarna.

Intressekonflikter är möjliga, konstaterar Heikki Vestman.

– Men vi har en lag som bestämmer när man är jävig och när man inte är det och lagen ska följas, säger han.

Diskussion om artikeln