Heikki Vestman och Otto Andersson ser fördelar med att vara med och fatta beslut på flera nivåer
De östnyländska riksdagsledamöterna Heikki Vestman och Otto Andersson är båda en del av det nya fenomenet ”superpolitiker”.
Uttrycket ”superpolitiker” eller trippelbeslutsfattare har lyfts fram efter vårens riksdagsval.
Nu är det för första gången möjligt för politiker att sitta med och fatta beslut på tre olika nivåer. Förutom i kommunfullmäktige kan riksdagsledamöter numera också sitta med och bestämma i välfärdsområdena, som startade sin verksamhet i början av året.
Det har visat sig att över hälften av de nya riksdagsledamöterna i Finland är invalda även i kommunfullmäktige och välfärdsområdesfullmäktige.
”En principiell intressekonflikt som måste hanteras” – vår grafik visar vilka riksdagsledamöter som sitter på flera olika stolar
Över hälften av dem fattar beslut på tre nivåer.
Tidsprioritering är a och o
Otto Andersson, nybliven riksdagsledamot för SFP, har en rätt lång lista av förtroendeuppdrag.
Han är, förutom riksdagsledamot, stadsfullmäktigeordförande i hemstaden Lovisa. Han är också med i både styrelsen och fullmäktige för Östra Nylands välfärdsområde. Där är han också gruppordförande för SFP:s fullmäktigegrupp.
Hur ska han hinna med alla uppdrag? Enligt Andersson själv handlar det framförallt om att prioritera och disponera sin tid.
Dessutom sker riksdagsarbetet i huvudsak på dagarna, medan det politiska arbetet i kommunen och i välfärdsområdet sker på kvällarna, förklarar han.
– Efter tio år med väldigt oregelbundna arbetstider med rikspolitiska medarbetaruppdrag har jag blivit ganska van med att disponera min tid på ett effektivt sätt, säger Andersson.
Vestman har ”hunnit med allt”
Heikki Vestman (Saml) från Sibbo har suttit i riksdagen sedan 2019. Han sitter också i kommunfullmäktige i Sibbo och är fullmäktigeordförande i Östra Nylands välfärdsområde.
Vestman uppger att han hittills har lyckats hinna med allt, utan att använda sig av en ersättare i kommunpolitiken eller i välfärdsområdesfullmäktige.
– Det är förstås krävande ibland. Det förutsätter att man har bra kalenderkontroll, säger Vestman.
Om det med tiden visar sig att tiden inte räcker till för allt så måste man vara beredd på ändringar
Otto Andersson, SFP
Heikki Vestman har i dagsläget inga planer på att avsäga sig något av sina politiska uppdrag.
Otto Andersson utesluter inte möjligheten att korta ner listan över uppdrag. Än så länge har han ändå inte fattat beslut om att välja bort något.
Andersson känner att han fått ett stort förtroende av väljarna i alla tre val och att förtroendet väger väldigt tungt.
– Det är väldigt viktigt att man sköter de uppdrag man blivit vald till, säger han. Men om det med tiden visar sig att tiden inte räcker till för allt så måste man vara beredd på ändringar.
Gynnsamt med politik på flera nivåer
Otto Andersson och Heikki Vestman anser båda att de gynnas av att vara politiskt aktiva på flera nivåer. Det är värdefullt att få perspektiv från olika håll, enligt Vestman.
Om en riksdagsledamot är med i det lokala och regionala beslutsfattandet får hen en helt annan insyn i frågorna som behöver intressebevakas på nationell nivå, anser Andersson.
– Det är otroligt viktigt att man som riksdagsledamot inte distanserar sig för mycket och bara sitter i Granitborgen, säger Otto Andersson.
Båda upplever också att det finns en önskan i hemkommunen att de ska fortsätta satsa på det kommunala beslutsfattandet.
Från forskarhåll konstaterar man att makten fortsätter att koncentrera sig i Finland. Kommunforskaren Siv Sandberg säger att situationen blir speciellt problematisk när riksdagen beslutar om vårdpengarna.
Intressekonflikter är möjliga, konstaterar Heikki Vestman.
– Men vi har en lag som bestämmer när man är jävig och när man inte är det och lagen ska följas, säger han.