Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysk legosoldat i Wagnergruppen: ”Vår order var att döda alla, även barn”

Rysk soldat utanför ett hus i Ukraina.
Bildtext Legosoldat ur Wagnergruppen i Bachmut. Bilden är tagen av en rysk nyhetsbyrå.
Bild: STELLA Pictures/abaca press

Nya uppgifter har publicerats om hur den ryska privatarmén Wagner gör sig skyldig till grymma krigsbrott mot civila i Ukraina. En rysk organisation har intervjuat före detta legosoldater.

Azamat Uldarov är en av de före detta legosoldater som berättar om sina upplevelser.

– När vi gick in i städerna Soledar och Bachmut fick vi order att göra slut på alla som kom i vår väg. Vi gick in med en styrka på 150 män och dödade kvinnor, män, gamlingar och barn, säger Uldarov.

Enligt Uldarov kom ordern direkt från den privata arméns ökände ledare Jevgenij Prigozjin.

Det är människorättsorganisationen Gulagu.net som har intervjuat två före detta legosoldater. I den videofilmade intervjun erkänner soldaterna att de dödat ukrainska krigsfångar och civila.

– Med den här handen lydde jag order och mördade barn, säger Uldarov.

Soldaten erkänner att han själv gav order att döda minst 300 civila som hade sökt skydd i en källare.

Man i teveruta
Bildtext Skärmbild ur intervjun på Azamat Uldarov.
Bild: Anders Mard / Yle

Ordern var att mörda

Den andra legosoldaten Aleksej Savitjev berättar hur han kastade granater i en grop med omkring 50 sårade ukrainska krigsfångar.

– Jag gjorde som jag blev tillsagd och vi kastade minst 30 granater, säger han.

Enligt Savitjev fanns det en order att döda alla civila i Bachmut äldre än 15 år. Hans egen enhet mördade 23 civila, varav tio var obeväpnade tonåringar.

Han hävdar dessutom att han bevittnat mord på minst 20 ukrainska barn.

De båda legosoldaterna är före detta fångar som Wagnergruppen rekryterade i fjol. I samma veva benådades de av president Putin. De båda strider inte längre för Prigozjin, utan lever civila liv hemma i Ryssland.

Soldaternas berättelser har inte verifierats av andra källor. Åtminstone Uldarov är med all sannolikhet berusad när han ger intervjun.

Den ryska människorättsorganisationen Gulagu.net har verkat i över tio år och arbetar seriöst.

Kiev tror på uppgifterna

Presidentkansliet i Kiev är övertygat om att uppgifterna stämmer.

– Det här kastar nytt ljus på de brott som den ryska armén begår i Ukraina, säger kanslichefen Andrij Jermak.

– De måste straffas hårt, men rättvist. Vi kommer att hitta alla fakta och alla personer som har begått brotten, tillägger Jermak.

Även i parlamentet var man inne på samma spår.

– Dessa uttalanden måste fixeras och verifieras, och personerna bakom dem måste ställas till svars. De som gör sig skyldiga till krigsförbrytelser på vårt lands territorium måste straffas efter lagens paragrafer, säger kommissionären för mänskliga rättigheter Dmytro Lubinets.

De ukrainska myndigheterna har också öppnat en utredning i fallet.

Brutala bilder på nätet

För en vecka sedan publicerades två videor som uppgavs visa halshuggna ukrainare. Filmerna spreds av ryska konton på sociala medier och väckte stor avsky. Även de videorna förknippades med Wagnergruppen.

Och ukrainska myndigheter känner till ett dussintal andra exempel.

– Det finns fall av halshuggningar, avskurna könsorgan, öron, näsa, lemmar och ben, säger Lubinets i en intervju med Ukrainska Pravda.

Kommissionären menar att filmerna sprids av flera skäl – dels för att skrämma den ukrainska militären medan den förbereder sig inför en motoffensiv, dels för att avskräcka ryssar från att lägga ner sina vapen.

De intervjuade legosoldaterna erbjuder ett eget perspektiv.

– Prigozjin har ett privat intresse av att videofilma när ukrainska krigsfångar avrättas, säger den ena Wagnersoldaten.

Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin fotograferades på den aktuella begravningsplatsen i Krasnodar den 6 april.
Bildtext Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin poserar framför en begravningsplats där hans legosoldater ligger.
Bild: Lehtikuva

Putin stöder Prigozjin

Den ukrainska riksåklagaren rapporterade nyligen att ryska styrkor hittills gjort sig skyldiga till 80 840 krigsbrott i Ukraina.

Åtminstone 470 barn har dött medan 948 sårats. Siffran är antagligen betydligt högre än så – det här handlar enbart om bekräftade fall.

Enligt den amerikanska tankesmedjan ISW använder sig Wagnergruppen av systematisk brutalitet som en metod att föra krig. Prigozjin uppmuntrar till grymheter i ett försök att bygga upp social sammanhållning och ett särskilt anseende inom Wagnergruppen.

Tankesmedjan konstaterar också att Prigozjin återigen har blivit populär i Kreml. President Putin ger nu gruppen sitt fulla stöd i form av ammunition och politiskt erkännande.

Enligt ISW är stödet ett resultat av den ryska arméns misslyckande att nå de mål som Putin hade satt upp för vinteroffensiven.