Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Att Centern inte svarar på Orpos frågor kan förbättra SFP:s förhandlingsläge

Uppdaterad 18.04.2023 17:02.
Bild på Annika Saarikko i ljusblå kavaj med väska som hon lyfter över axeln, på bilden en rund boll med profilbild på Marianne Sundholm.
Bildtext Annika Saarikko har i flera omgångar sagt att Centern kommer att sitta i opposition.

Sannfinländarnas svar på Petteri Orpos frågor tyder på genuin vilja att sitta i regering. SDP svarar också rätt öppet. Att Centern inte gav några svar alls kan förbättra SFP:s förhandlingsmån, men i övrigt är allt fortfarande öppet.

Den största nyheten bland partiernas svar till regeringssonderare Petteri Orpo i dag är att Centern inte svarade alls. Annika Saarikko påstår fortsättningsvis att Centerns plats är i opposition, med hänvisning till den stora valförlusten.

Intressant är också att även Samlingspartiet lämnat in svar på Petteri Orpos frågor, och där sticker två saker ut. Ingenstans i sitt svar listar Samlingspartiet det sparkrav på 6 miljarder som de hittills fört fram så starkt. Däremot skriver de nu rakt ut att de vill hålla fast vid målet om klimatneutralitet till 2035, i enlighet med vad det redan står i Finlands klimatlag.

Petteri Orpo, Riikka Purra och de övriga ministrarna går på en gata.

Oppositionen grillar regeringen om regeringsprogrammet – följ med direkt

President Niinistö utnämnde den nya regeringen på tisdagen. I dag debatteras regeringsprogrammet i riksdagen.

Många partier lämnar alla dörrar öppna

Svaren från SDP kan ses som rätt öppna och inbjudande till kompromisser, och Sannfinländarnas det samma men i ännu högre grad. Båda partierna verkar ha en genuin vilja att bilda regering med Samlingspartiet.

SFP:s svar kan ses som ett direkt ställningstagande mot den sannfinländska politik de hittills sagt att de inte vill föra. Bland sina knäckfrågor listar SFP att Finland ska föra en aktiv EU-politik, bli klimatneutralt till 2035 och respektera mänskliga rättigheter.

Vänsterförbundet och De Gröna ställer som väntat flera krav, medan Kristdemokraterna inte har några knäckfrågor alls.

Centerns nej kan förbättra SFP:s förhandlingsläge

Sammanfattningsvis blev vi inte jättemycket klokare på regeringsalternativen i dag: partiernas svar innehåller inga större överraskningar och följer i hög grad det de redan berättat i sina valprogram.

Som regeringsalternativ ligger alltså både det borgerligt konservativa alternativet och det blåröda alternativet fortfarande kvar. Inget är helt uteslutet efter i dag.

Det är i och för sig säkrare än hittills att Centern inte tänker ändra sig. Partiet verkar uppriktigt ha bestämt sig att de mår bra av några år i opposition.

Det här kan eventuellt förbättra förhandlingsläget för andra partier som vill med i regering. Bland annat kan SFP tänkas ha större förhandlingsmån och möjlighet att ställa krav om de inte behöver oroa sig för att Orpo struntar i dem och friar till Centern i stället.

Har vi en regering till sommaren?

Onsdag klockan 13 utlovas en pressträff med regeringssonderare Petteri Orpo där han kommenterar de andra partiernas svar. Nästa veckas måndag och tisdag tar tvåpartsförhandlingarna vid. Då träffar Orpos gäng de andra partierna på tumis, var för sig.

Petteri Orpo sade i fredags att han hoppas det omkring valborg är klart vilken partisammansättning regeringsförhandlingarna inleds med.

Ser man på de senaste valen har regering och regeringsprogram ofta presenterats omkring sex veckor efter valet. 2019 presenterade Antti Rinne (SDP) sitt program omkring 50 dagar efter valet, 2015 var Juha Sipiläs (C) regering klar på strax under 40 dagar efter valet.

2011 var regeringsförhandlingarna rekordlånga. Jyrki Katainen (Saml) fick förhandla med flera olika sammansättningar av partier innan han fick ihop sin sixpack, 61 dagar efter valdagen.

I år hölls valet ett par veckor tidigare än vid andra regeringsförhandlingar. Dag 50 efter valet infaller alltså den 20 maj, Kristi Himmelfärdshelgen. Dag 60 infaller redan den 1 juni, strax innan skolbarnen sjunger Den blomstertid på skolavslutningarna landet över.

Om Sannfinländarna också i år vill kommentera vikten av psalmer på skolavslutningar är det inte helt omöjligt att de den här gången gör det i egenskap av regeringsparti.

Riksdagsvalet special: Regeringsspelet - Spela upp på Arenan