Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

”Fredrik Pacius behövde några gossar som kunde testa de verk han komponerade” – Finlands äldsta kör Akademen firar 185-års jubileum

Uppdaterad 21.04.2023 08:42.
dirigent framför en manskör
Bildtext I maj 2022 gav Akademen konserten KRAFT, som var en modern körkonsert och audiovisuell konstupplevelse.
Bild: Melinda Schultz

Akademiska sångföreningen är Finlands överlägset äldsta existerande kör. Kören grundades år 1838, och den 22 april kommer det att hållas en jubileumskonsert i Musikhuset i Helsingfors för de 185 åren.

Akademiska sångföreningen ”Akademen” grundades vid Kejserliga Alexanders Universitet i Helsingfors (senare Helsingfors universitet) av den tysk-finländska tonsättaren och violinisten Fredrik Pacius.

– Det var troligtvis så att han samlade några välsjungande gossar som kunde bilda en kör så att han kunde testa de verk han komponerade, säger Kurt Grönroos som är ordförande för jubileumskommittén.

Pacius tonsatte dikten Vårt land av Johan Ludvig Runeberg år 1848, och sången uruppförde Akademen på Floradagen den 13 maj samma år på Gumtäkts äng i Helsingfors, ackompanjerad av Gardets musikkår.

Vid det skedet var Pacius musikdirektör vid universitetet. Senare utnämndes han till professor och hedersdoktor.

Fredrik Pacius skrev också musiken till den första operan i Finland, Kung Karls jakt, och den uruppförde Akademen år 1852.

Modersmålets sång är komponerad för Akademen. Texten och musiken skrevs av Johan Hagfors och sången framfördes första gången år 1898, och är än i dag körens lystringssång.

I början var det troligtvis Pacius musikelever som sjöng i kören och genom historien har det i första hand varit studerande som medverkat.

– Men det är svårt att slita sig loss från kören trots att studierna tar slut, säger Kurt Grönroos som sjungit med sedan år 2006.

man med mössa på huvudet
Bildtext Kurt Grönroos är ordförande i jubileumskommittén.
Bild: Kurt Grönroos

Körsamarbete och utlandsresor

Ylioppilaskunnan laulajat (YL) är Finlands nästäldsta kör och de firar i år sitt 140-års jubileum. YL har bildats ur Akademen i tider då det var språkstrider i slutet av 1800-talet.

Många tyckte att Akademen skulle sjunga sånger också på finska, och åsikterna delade kören så att en del av sångarna bildade en ny kör, Ylioppilaskunnan laulajat.

– I dag är den vår broderkör och vi har ett fungerande samarbete, berättar Grönroos.

Under 1900-talet har Akademen haft ett flertal framstående dirigenter: Bengt Carlson, Nils-Eric Fougstedt, Erik Bergman, Henrik Otto Donner, Markus Westerlund, Eric-Olof Söderström, Tom Eklundh, John Schultz, Henrik Wikström och Kari Turunen.

Akademen har sett som sin uppgift att vårda den klassiska inhemska manskörslitteraturen och upprätthålla den svenska kulturen i ord och toner.

Av de tonsättare vars verk tillhör stamrepertoaren kan nämnas Jean Sibelius, Toivo Kuula, Leevi Madetoja och Selim Palmgren.

Utöver Ylioppilaskunnan laulajat samarbetar Akademen med damkören Lyran, Studentkören Brahe Djäknar, Lunds studentsångare, Florakören vid Åbo Akademi och Studentkören Pedavoces.

manskören Akademiska sångföreningen på en gräsmatta i Sydafrika
Bildtext Akademen besökte Sydafrika 2018.
Bild: Akademen/Björn Schaumann

Kören håller regelbundet konserter i hemlandet. För de flesta radiolyssnare är Akademens sång från Kajsaniemiparken ett säkert vårtecken.

Akademen ger också konserter utomlands. Utöver flera europeiska länder har de besökt bland annat Australien, Nya Zeeland, Kanada, USA, Hongkong, Filippinerna, Singapore och Sydafrika.

Ett jubileumsveckoslut som heter duga

Inför sitt 185-års jubileum ordnade kören en kompositionstävling ifjol.

– Det kom in sammanlagt 70 bidrag från hela världen och en del av dem kommer att sjungas i vår jubileumskonsert, berättar körens dirigent Elisa Huovinen.

Körens jubileumshelg firas den 21–23 april. Den inleds med välkomstmiddag på fredag för inbjudna långväga gäster.

På lördagen ordnas en solenn akt på Gamla studenthuset, där kompositionstävlingens vinnare premieras och porträtt av forna dirigenter kommer att avtäckas. På eftermiddagen är det jubileumskonsert i Musikhuset och efter det en jubileumsbankett.

Och sillfrukosten på söndag, inte att förglömma.

mörkhårig kvinna
Bildtext Elisa Huovinen är Akademens dirigent sedan år 2020.
Bild: Iida Salenius / Illusia Phtotography

Under konserten kommer publiken att få höra gamla manskörsklassiker från ett decennium bakåt och tre uruppföranden.

– Alla sånger handlar om identitet och individens självrannsakan, preciserar Elisa Huovinen.

Konserten har fått namnet EGO x EKO, berättar Kurt Grönroos.

– Vi har filosoferat kring hur vårt jag, egot, formas när vi går genom livet och vi ständigt utsätts för ekon – från andra människor, andra kulturer och upplevelser i världen. Ekona formar vårt ego.

Under coronapandemin var den aktiva kören nere i 30 sångare, men nu då pandemin ebbat ut har intresset varit stort, berättar Grönroos.

– Vi har jobbat för att få nya sångare och nu består den aktiva kören av drygt 70 sångare.

Under lördagens konsert i Musikhuset kommer jubileumskören att bestå av närmare 200 sångare. Då är det många forna korister som ställer sig scenen. Kören kommer att ledas av flera forna dirigenter.