Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vårdreformen: Valfriheten och språket oroar i oppositionen

Från 2015
Uppdaterad 18.11.2015 17:16.
Statsminister Juha Sipilä i riksdagen den 18 november 2015.
Bildtext Statsminister Juha Sipilä presenterade de stora linjerna.

Oppositionen är överens om att det behövs en vårdreform men vill veta mer om den tilltänkta valfriheten, inbesparingarna, sjukhusnätet och rätten till vård på modersmålet. Regeringen har få svar.

Riksdagen debatterade på onsdagen regeringens beslut om hur social- och hälsovården ska läggas om. Statsminister Juha Sipilä presenterade de stora linjerna och frågorna formligen regnade över honom.

Den vanliga människan har glömts i reformen.

― SFP:s gruppordförande Anna-Maja Henriksson

Svenska Folkpartiets Anna-Maja Henriksson och Thomas Blomqvist undrade om regeringen tänker göra en språkkonsekvensbedömning innan de nya vårdområdena spikas och de ville veta när det sker. Henriksson ansåg också att den vanliga människan har glömts i reformen.

- Hur mycket diskuterar vi möjligheterna till god åldringsvård i Pernå, Houtskär och Utsjoki eller avståndet till hälsocentralen i Punkaharju eller Vörå? Inte alls, sade Henriksson.

Valfriheten är akilleshäl

Socialdemokraternas Antti Lindtman, Vänsterförbundets Aino-Kaisa Pekonen och De grönas Outi Alanko-Kahiluoto var bekymrade över den framtida friheten att välja mellan offentlig och privat vård och vård i tredje sektorn.

- Det här är reformens akilleshäl, ansåg Alanko-Kahiluoto.

I de tre partierna befarar man att det i praktiken inte kommer att finnas någon valfrihet i glesbygden eftersom inga privata aktörer är intresserade av att etablera sig där.

Outi Alanko-Kahiluoto i riksdagen den 18 november 2015.
Bildtext Outi Alanko-Kahiluoto

Valfriheten är reformens akilleshäl.

― De grönas Outi Alanko-Kahiluoto

I oppositionen undrade man också om företag som placerar sina vinster i skatteparadis ska få vara med och bygga upp vården. Finansminister Alexander Stubb försäkrade att det inte går för sig och hänvisade bland annat till regeringens satsningar för att bekämpa grå ekonomi.

Väldigt mycket blev obesvarat i debatten, bland annat en rad frågor som hade att göra med framtida vårdprioriteringar, klientavgifter och antalet sjukhus.

- Men noterna finns, försäkrade omsorgsminister Juha Rehula (C).

Inget svar om språkkonsekvenser

Statsminister Juha Sipilä var övertygad om att vårdreformen blir riktigt bra och ansåg att oppositionen sist och slutligen förhåller sig mycket konstruktivt. Men han medgav att det också finns risker med till exempel valfriheten.

- Om det går fel blir den en kostnadsautomat men om man lyckas så blir det inbesparingar, sade han.

Om språkkonsekvensbedömningen hade Sipilä ingenting att säga.

Efter att han lämnat salen upprepade Anna-Maja Henriksson sin fråga men också omsorgsminister Rehula lät bli att svara då han avrundade debatten.

I regeringens beslut om vårdreformen står det i varje fall att ”områdesindelningen ska uppfylla kraven enligt 122 § i grundlagen, det vill säga eftersträva en indelning i sinsemellan förenliga områden och tillgodose den finsk- och svenskspråkiga befolkningens möjligheter att erhålla tjänster enligt lika grunder.”