Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa Elektriska om elpriserna: ”Som det ser ut är vi på väg mot bättre tider”

Hans-Alexander Öst, direktör för enheten Elhandel på Vasa Elektriska.
Bildtext Hans-Alexander Öst, direktör för enheten Elhandel på Vasa Elektriska, blir elproduktionen och elpriserna stabilare.
Bild: Anna Ruda

Olkiluoto 3 producerar el, det finns mycket smältvatten för att producera vattenkraft och vädret blir varmare. Det är ett bra energiläge som också syns på elbörsen. Hans-Alexander Öst på Vasa Elektrisk tror också att hösten blir mer stabil än förra hösten.

Hans-Alexander Öst, direktör för enheten Elhandel på Vasa Elektriska, säger att elsituationen är bättre nu än vad den var i höstas, då man pratade om att det var viktigt att få igång Olkiluoto 3. Hösten och vintern blev inte så besvärliga som man kunde vänta sig.

– Som tur var såg vi inte det här mardrömsscenariot som många målade upp, säger Öst.

Tack vare att Olkiluoto 3 har varit i kommersiell drift sen i söndags är elproduktionen i Finland nu stabilare och enligt Öst kompenserar Olkiluoto 3 för bortfallet av den ryska produktionen.

Period för årsservice

Nu inleds årsservicen av de andra kärnkraftverken och de tas ur produktion.

– När vi kommer mot våren och sommaren tas de viktiga kärnkraftverken som ska producera för vintern ur bruk för underhåll och nu är vi på väg in i den perioden.

Tillgången på vindkraft varierar

Enligt Öst är läget på elmarknaden just nu bra, trots att priset på el fortfarande varierar en del. Det beror enligt Öst på att en stor del av elen i Finland och Norden produceras med vindkraft.

– Tillgängligheten på el producerad av vind styr om vi har dyra priser eller billiga priser på elbörsen.

Vad tror du om priset på elbörsen, vad kan man förvänta sig?

– Jag ser inte att mardrömsscenariot om en euros timmar väntar runt hörnet. Men definitivt kommer vi att se volatilitet också i framtiden.

Tillgängligheten på el producerad av vind styr om vi har dyra priser eller billiga priser på elbörsen

Öst ger måndagen den 17 april som ett exempel på hur priserna varierar.

– Under morgontimmarna var vi uppe i över 19 cent och under dagen kom priset ner. Så definitivt volatilt på elmarknaden, man kan se dyra timmar på elmarknaden och man kan se förmånliga timmar.

Lägre priser ger mindre risker

Billigare elpriser påverkar också Vasa Elektriska och enligt Öst minskar de ekonomiska riskerna för bolaget när priserna är lägre.

– Dyra timmar på elmarknaden ökar våra risker. Vi skyddar våra avtal med elfuturer och elderivat, precis som många andra. Lägre priser på elbörsen gynnar alla. När riskerna minskar kommer också konsumentpriserna nedåt.

Eftersom riskerna nu är mindre och produktionen säkrare tror Öst inte att höstens elpriser kommer att stiga till samma nivåer som förra hösten.

– Som det ser ut idag är vi definitivt på väg mot bättre tider. Till exempel är gaslagren ute i Europa på rekordhöga nivåer för tillfället, säger Öst.

Diskussion om artikeln