Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SFP:s Anna-Maja Henriksson: Centerns oppositionsbesked gör SFP mer intressanta för den kommande regeringen

Uppdaterad 18.04.2023 22:01.
Anna-Maja Henriksson.
Bildtext Anna-Maja Henriksson säger att hon inte är överraskad över att SFP:s och Sannfinländarnas svar på Orpos frågor skiljer sig mycket från varandra.
Bild: Silja Viitala / Yle

Att Centern mer tydligt markerat att partiet väljer att gå i opposition förstärker SFP:s chanser att vara med i nästa regering, tror SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson.

– Det gör att vi är ännu mer intressanta för den kommande regeringen. Sett ur den synvinkeln har vi en tacksam position men samtidigt också en utmanande situation, säger Henriksson till Svenska Yle.

För Henriksson kom Centerns val att inte alls svara på regeringssonderaren Petteri Orpos frågor inte som en överraskning.

– Jag hade nästan tänkt att det kan gå så. Det är en tydlig markering av Saarikko att Centerns plats är i opposition.

”Vissa av Sannfinländarnas mål helt annorlunda än SFP:s”

SFP har nämnt en aktiv EU-politik, Finlands klimatmål om att uppnå klimatneutralitet år 2035 samt respekten för mänskliga rättigheter och internationella avtal som några av partiets knäckfrågor. Det kan göra regeringssamarbetet med Sannfinländarna svårt.

– Det är alldeles klart att Sannfinländarna har vissa målsättningar som är helt annorlunda än SFP:s, säger Henriksson.

Petteri Orpo ler och tittar åt sidan.

Så här svarade partierna på Orpos fem mest avgörande frågor

Ekonomi, klimat och EU-politik på tapeten.

Hon är inte överraskad över att SFP:s och Sannfinländarnas svar på Orpos frågor skiljer sig mycket från varandra.

– Här finns mycket att diskutera. Jag är egentligen inte förvånad över att vi har olika syn på det här, det visste vi redan under valrörelsen, säger Henriksson.

Hur går SFP:s krav på att respektera mänskliga rättigheter ihop med Sannfinländarnas krav på att begränsa skadlig invandring?

– Det här är en svår fråga för oss. Det finns också definitionsproblem. Vad är skadlig invandring? Hur kan man begränsa den? Samtidigt vet vi att Finland håller på att få en alldeles ohållbar situation på arbetsmarknaden.

SFP har sagt att partiet inte kan gå med i en regering som gör ”sannfinländsk politik”.

– Vi kan till exempel inte tänka oss att sänka straffansvaret från 15 till 14 år, vilket Sannfinländarna vill. Det är bara ett exempel på sannfinländsk politik.

Hur Finland ska bemöta behovet av arbetskraft inom många branscher borde vara av ”gemensamt intresse” för alla partier, menar Henriksson.

Henriksson betonar att det är Orpo som i egenskap av regeringssonderare har uppdraget att bilda en funktionsduglig regering.

– Frågan är också hur Sannfinländarna hittar en gemensam linje med Samlingspartiet när det gäller till exempel EU-politik, klimatet och tillgången på arbete.