Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Fox News betalar 787,5 miljoner dollar till Dominion för påståenden om fusk i presidentvalets rösträkning

Uppdaterad 19.04.2023 07:55.
En person håller upp en skylt där det står "Fox made lying normal" utanför en byggnad.
Bildtext Fox News stämdes efter att nyhetskanalen spred falska påståenden om fusk i rösträkningen i presidentvalet 2020.
Bild: EPA-EFE

Nyhetskanalen Fox News och rösträkningsföretaget Dominion har nått en förlikning. Det betyder att den uppmärksammade rättegången inte kommer äga rum. Fox måste betala 787,5 miljoner dollar för att undgå rättegång.

Det som kallats för århundradets största förtalsrättegång slutade innan den ens hunnit börja. Samma dag som rättegången skulle börja i Wilmington, Delaware, gjorde parterna upp.

Rösträkningsföretaget Dominion hade stämt Fox News eftersom man menade att nyhetskanalen medvetet spritt falska uppgifter om att Dominions röstmaskiner var riggade så att Donald Trump skulle förlora röster i presidentvalet 2020.

– Sanningen har betydelse. Lögner har konsekvenser, sade Dominions advokat Justin Nelson.

Prislappen för att sprida lögner går på 787,5 miljoner dollar. Den summan gick Fox News med på att betala rösträkningsföretaget Dominion för att slippa en flera veckor lång uppslitande rättegång.

Det är ändå en betydligt mindre summa än vad Dominion Voting Systems ursprungligen krävt. Dominion hade stämt Fox News för förtal och krävde hela 1,6 miljarder dollar.

Fox News advokater gav inga kommentarer till journalister utanför domstolen i Wilmington. Men i ett uttalande säger Fox att man är belåten med överenskommelsen och ”medvetna om att vissa av de påståenden som getts om Dominion varit falska”.

Dominion: Fox spred lögner även de visste att var osanna

Efter det amerikanska presidentvalet 2020 spred mediejätten Fox News mest inflytelserika programledare påståenden om valfusk till sina miljontals tittare.

Nyhetsmediet rapporterade om att Dominion hjälpt att rigga valet till president Joe Bidens fördel.

Samtidigt trodde inte kanalens mest inflytelserika profiler själva på dessa konspirationsteorier, utan bakom kameran passade de på att håna Trumps jurister.

Inte heller Fox News ägare och styrelseordförande, mediemogulen Rupert Murdoch, 91, trodde på lögnerna. Murdoch sade tidigare i år att det är lätt att vara efterklok, men att kanalen borde ha fördömt anklagelserna i kraftiga ordalag.

Enligt Murdoch kunde han ha satt stopp för lögnerna, men valde att inte göra det.

Dominions vd: Fox har medgett att de ljög

Dominions bevisföring bestod bland annat av interna mejl där toppchefer och programledare medger att de hela tiden vetat om att valfuskteorierna var falska, men trots det fortsatt rapportera osanningar.

Orsaken var att Fox ville hålla kvar sin starka ställning bland Trumpanhängarna.

Rättegången skulle i första hand handla om att Fox visste att man spred falska uppgifter men inte gjorde något för att korrigera uppgifterna.

Medieintresset kring rättegången har varit enormt. Fox ägare liksom flera av kanalens kändaste profiler har kallats för att vittna. Men i stället för en uppmärksammad förtalsrättegång slutade det i förlikning.

Dominions vd, John Poulos sa ändå efter överenskommelsen att Fox medgett att man spridit lögner.

– Fox har erkänt att man ljugit om Dominion, det orsakade enorm skada för mitt företag. Ingenting kan någonsin kompensera för det, sade Poulos.