Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finska trafikförsäkringar slutar gälla i Ryssland i juni

Biltrafik vid gränsstationen i Vaalimaa.
Bildtext Bilar vid gränsstationen i Vaalimaa. Ryska trafikförsäkringar säljs vid gränsövergångarna.
Bild: Kalle Purhonen / Yle

Från och med den första juni går det inte att resa till Ryssland eller Belarus med en trafikförsäkring som utfärdats i Finland.

Om du reser till något av länderna efter maj, gäller det att köpa en försäkring från ett lokalt försäkringsbolag i samband med gränsövergången.

”Ryska trafikförsäkringar ska köpas för minst fem dagar. Utifrån de uppgifter vi fått säljs försäkringar vid gränsövergångarna i Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra och Vartius. Försäljningsställena har öppet dygnet runt varje dag”, säger direktören för Trafikförsäkringscentralen Janne Jumppanen i ett pressmeddelande.

De internationella grönt kort-avtalen om trafikförsäkring med Ryssland och Belarus sades upp för ett år sedan och upphör alltså helt i slutet av maj. Det gäller trafikförsäkringar som har utfärdats i Finland, men också andra EES-länder eller Schweiz.

Så kallade gröna kort är ett internationellt intyg om giltig trafikförsäkring. Om man har ett behöver man inte köpa en särskild lokal trafikförsäkring om man kör bil i länder som anslutit sig till användarnätverket.

I Finland får du ett grönt kort, som anger försäkringens giltighetstid, i elektroniskt format avgiftsfritt från det försäkringsbolag som har beviljat trafikförsäkringen.

Källa: STT