Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Seattle Kraken vann sin första playoffmatch någonsin när regerande mästarna fick ge sig på hemmais – gästande lagen bättre i alla fyra matcher

Uppdaterad 19.04.2023 14:45.
Eeli Tolvanen och Mikko Rantanen sköt varsitt mål. - Spela upp på Arenan

Eeli Tolvanen skrev ett stycke NHL-historia när han blev Seattle Krakens första målskytt i slutspelet. Seattle inledde slutspelet med att överraskande besegra Colorado på bortaplan – bortaseger blev det också i de tre övriga matcherna.

Det var de gästande lagens afton i NHL. Alla fyra matcher slutade i bortaseger, av vilka den mest överraskande såg dagsljuset i Denver, Colorado.

De regerande Stanley Cup-mästarna Colorado Avalanche fick nämligen se sig besegrade av Seattle Kraken som spelade sin första slutspelsmatch någonsin.

Eeli Tolvanen inledde säsongen i Nashville Predators och skickades i december till Seattle Kraken. Ett dåligt byte? Ett byte från ett slutspelslag till ett bottenlag? På pappret kanske det såg ut så, men verkligheten blev en annan.

Nashville har redan inlett ett tidigt sommarlov medan Seattle med en Tolvanen i stor roll spelar slutspel. Och inte bara det: Kraken inledde slutspelet med att vinna den första matchen över regerande mästarlaget Colorado Avalanche med 3–1.

Och Vichtis-killen fick äran att göra matchens – och hela Seattle Krakens – första mål i playoff. Tolvanen vann en puck i offensiv zon och när Aleksandr Georgijev räddade hans första skott så satte han i stället in returen.

Eeli Tolvanen blev Seattle Krakens första målskytt i slutspelet.
Bildtext Eeli Tolvanen gjorde Seattle Krakens första playoffmål någonsin.
Bild: Ron Chenoy-USA TODAY Sports

Mikko Rantanen utjämnade ännu i första perioden till 1–1 men där tog Colorados glädjeämnen slut. Alex Wennberg sköt 2–1-målet i början av andra perioden, ett mål som skulle visa sig bli segermålet. Morgan Geekie fastställde slutresultatet 3–1 i början av tredje perioden.

I playoff är det knappast någon som bryr sig men Eeli Tolvanen valdes till matchens tredje bästa spelare – Wennberg valdes till bästa spelare före Seattle-målvakten Philipp Grubauer.

Idel bortasegrar

Alla lag vill ha hemmaplansfördel, det vill säga få inleda slutspelet i hemmarinken och i längden få spela flera matcher i hemmahallen. Men trots att hemmaplan tenderar att ge en liten fördel var det gästerna som fick fira i nattens NHL-matcher.

Utöver att Seattle överraskade Colorado lyckades dessutom New York Rangers, Tampa Bay Lightning och Winnipeg Jets vinna sina matcher.

Rangers slog New Jersey Devils med hela 5–1 och med samma siffror besegrade Winnipeg Vegas Golden Knights. Fyramålsskillnad blev det också i mötet mellan Toronto Maple Leafs och Tampa: gästerna från Florida vann den målglada tillställningen med 7–3.

I New York Rangers var matchens stora namn backen Adam Fox som spelade urstarkt åt båda hållen, noterades för fyra målgivande passningar och +2 i protokollet.

– Jag försöker ge pucken åt rätt killar och det är klart att det är kul att bidra med det, säger Fox på NHL:s webbplats.

Fox blev den andra NHL-backen, utöver legendaren Paul Coffey, som minst två gånger gett fyra assist i en playoffmatch. Fox hade 0+4 också i fjol mot Pittsburgh Penguins.

En av de ”rätta killarna” var uppenbarligen tvåmålskytten Chris Kreider som i och med fullträffarna blev Rangers alla tiders bästa målskytt i playoff (36 mål), samt alla tiders bästa målskytt i powerplay i playoff (14 mål). Rod Gilbert, 34 mål, och Adam Graves, 13 mål, fick stiga åt sidan.

– Det visar hans kapacitet att stiga fram den här tiden på året. Men det är det vad han gör; sätter in pucken i nätmaskorna, berömmer Fox.

I Tampa var de rutinerade Nikita Kutjerov och Corey Perry effektivast med 1+2. Tampa hade en svajig slutsäsong men slutspelshockey, det behärskar laget.

– Vi vet vad vi måste göra och hur vi ska spela som lag. Vi gjorde många saker rätt i kväll, men vi har fortfarande mycker arbete kvar, säger Perry på NHL:s webbplats.

Tampa Bay Lightning vann Stanley Cupen både 2020 och 2021.

NHL-slutspelet, 18.4

New Jersey – New York Rangers 5–1
Kaapo Kakko, NYR: 0+1, +2, 14.55
Niko Mikkola, NYR: 0+0, 0, 17.28
Erik Haula, NJD: 0+0, -1, 16.49

Vegas – Winnipeg 1–5
Saku Mäenalanen, WPG: 0+0, 0, 9.08

Toronto – Tampa Bay 3–7

Colorado – Seattle 1–3
Mikko Rantanen, COL: 1+0, 0, 20.41
Artturi Lehkonen, 0+0, -2, 17.14
Eeli Tolvanen, 1+0, 0, 16.08

Videomaterial från Viaplay.

Diskussion om artikeln