Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Fri från politik och ställningstaganden – den prisbelönta konstnären Erik Creutziger målar färggrant och fantasifullt

Bildkonstnären Erik Creutziger poserar framför sina tavlor.
Bild: Petter Lindberg / Yle

Palmblad, hav och djungel och en och annan liten människofigur som förefalIer njuta av tillvaron. I konstnären Erik Creutzigers bildvärld är naturen yppig och människan oftast nöjd.

Erik Creutziger (f.1982) håller till på tredje våningen i en gammal fabrikslokal i Hertonäs i Helsingfors. I ett hörn av ateljén står ett arbetsbord som är fullt av färgtuber och penslar. Längs väggarna lutar stora färggranna oljemålningar och mitt på golvet ligger ramvirke, verktyg och en och annan mindre målning som ser halvfärdig ut.

– Det som man väntar på mest är att få komma in och byta kläder, när det kittlar i fingrarna och man bara vill börja måla.

Bildkonstnären Erik Creutziger i sin atelje.
Bildtext Arbetsdagen har nyss börjat i ateljén.
Bild: Petter Lindberg / Yle

Arbetsdagen i ateljén i Hertonäs föregås av förväntan och spänning. För Erik Creutziger är måleriet intuitivt. I hans konst ligger färg och ljus i fokus, medan människorna oftast får en underordnad roll som små figurer i marginalen eller bokstavligen i ett bortre hörn på tavlan.

– Jag tycker om att det finns ett slags drömmerier om exotiska ställen och öde öar. Det får en att drömma sig bort till en annan verklighet.

En färgsprakande natur

Erik Creutziger målar stora färggranna drömlandskap. Naturen får lysa i hela sin exotiska färgprakt och tankarna förs lätt till pojkböcker av äldre datum och eviga semestrar som kantas av simning och solbad.

Trots att människorna i många av Erik Creutzigers senaste tavlor får en undanskymd roll och ofta är väldigt små och ibland endast antydda, så utstrålar de ändå lycka och tillfredsställelse. Många solbadar eller låter sig vaggas av purpurblå vågor.

Tavlor i bildkonstnären Erik Creutzigers ateljé.
Bild: Petter Lindberg / Yle

Jag tycker om att hålla det lekfullt.

Erik Creutziger

– Jag vill skapa ett lugn i landskapet, ett slags färgrymd till vilket jag tillsätter små figurer eller träd.

Resultatet är hisnande vackert och en smula trösterikt, som om naturen tagit människorna i sitt beskydd och upplåtit en frizon där människorna befriats från stress och krav.

En liknande frizon är också själva målandet för Erik Creutziger som erkänner att han som en blyg och introvert person gärna håller sig en smula i skymundan.

– Det är en livsstil, fast det låter lite ytligt. Här får man vara sig själv och leva i sin egen lilla bubbla.

En prisbelönt konstnär

Där som konstnären Creutziger är lite avvaktande, där är tavlorna istället mer pockande – utan att ändå vara aggressiva. Nyligen tilldelades bildkonstnären Erik Creutziger Maire Gullichsen priset på 10 000 euro.

Bildkonstnären Erik Creutziger i närbild
Bildtext Tack vare prissumman kan Erik Creutziger helhjärtat ägna sig åt sitt måleri.
Bild: Petter Lindberg / Yle

Prismotiveringen tog fasta på att Creutzigers målningar är oemotståndliga eftersom de inte ger sig in i kamp med betraktaren och att de inte heller provocerar betraktaren eller försöker lära oss någonting.

Enligt Erik Creutziger får tavlorna gärna tala för egen del. Själv behöver han inte stå i rampljuset och han vill ogärna vara en konstnär som kommenterar sin samtid med kritiska penseldrag.

Samtidigt erkänner Creutziger glatt att han gillar en konstnär som Kaj Stenvall som med sina Putin-tavlor gör samtidssatir som uttryckligen inbjuder till debatt och kommentarer.

Tavlor i Erik Creutzigers ateljé.
Bildtext I ateljen samsas färdiga och halvfärdiga verk.
Bild: Petter Lindberg / Yle

Men sådana tavlor målar Erik Creutziger inte. Idag – när vi ständigt bombarderas av visuella intryck – inbjuder Erik Creutzigers tavlor närmast till det motsatta: en möjlighet att stanna upp och reflektera över allt det som i bildform påtvingas oss.

– Jag vill att mina tavlor ska väcka känslor hos betraktarna och få dem att stanna upp.

Och visst inbjuder många av Erik Creutzigers tavlor till en stillsam dialog där man som åskådare får träda in en värld som samtidigt är äventyrlig och lugn.

– Jag har aldrig varit särskilt intresserad av att blanda politik eller ställningstaganden i mina målningar. Jag tycker om att hålla det lekfullt.