Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Världens största cyberförsvarsövning började – Finland är regerande mästare

Uppdaterad 19.04.2023 13:43.
En del av de över 3000 personer som deltar i cyberförsvarsövningen Locked Shields 2023
Bildtext En del av de över 3 000 personer som deltar i cyberförsvarsövningen Locked Shields 2023.
Bild: Gustaf Antell / Yle

Över 3 000 personer från 38 länder deltar i årets upplaga av cyberförsvarsövningen Locked Shields i Tallinn.

– Det finns ingen annan cybersäkerhetsövning som kan erbjuda en så mångfacetterad och detaljrik upplevelse för deltagarna som Locked Shields, säger Mart Noorma, som är chef för NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence, Natos kompetenscenter för cyberförsvar i Tallinn.

Det här gäller åtminstone internationella övningar i cybersäkerhet eftersom det är möjligt att till exempel Kina ordnar större nationella övningar vi inte känner till.

24 lag tävlar mot varandra – men den riktiga fienden är grannlandet Crimsonia

I årets Locked Shields deltar 24 lag från olika håll i världen. Det är Nato-länder eller länder som är medlemmar i kompetenscentret men inte i Nato.

Finland hörde ännu ifjol till den sistnämnda gruppen och då vann ett finländskt lag tävlingen.

Sedan dess har cyberförsvarsövningen vuxit ordentligt. I år deltar alltså 38 länder mot 30 förra året och antalet deltagare har stigit från 2 200 till drygt 3 000.

De 24 lagen har fått varsin del av det fiktiva landet Berylia att försvara, det vill säga se till att kritisk infrastruktur och IT-system hålls intakta trots att det pågår ett krig mot den elaka fienden Crimsonia.

Karta över länderna Beryllia och Crimsonia.
Bildtext Karta över länderna Berylia och Crimsonia. I öst skymtar Irland.
Bild: NATO CCDCOE

Den virtuella världen har skapats av 500 personer som har förberett övningen i sju månader. Den består av över 5 500 olika virtuella system som samkörs under den två dagar långa tävlingen.

Lagen måste också klara av att kommunicera med politiska beslutsfattare som inte förstår det tekniska

Mart Noorma

– Lagen måste visa hur de klarar av att hålla systemen i gång i realistiska situationer och under hård tidspress, betonar Noorma.

Varje lag har en juridisk expert, som måste kunna motivera lagligheten i de åtgärder de vidtar för att försvara sitt hemland. Locked Shields har också egna ”journalister” som ställer frågor i tid och otid.

I stora salen sitter fienden, medan de 24 lagen som försvarar Beryllia sitter på distans runt om i världen - två av dem på hemlig adress i Tallinn.
Bildtext I stora salen sitter fienden, medan de 24 lagen som försvarar Berylia sitter på distans runt om i världen – två av dem på hemlig adress i Tallinn.
Bild: Gustaf Antell / Yle

Den årliga cyberförsvarsövningen har ordnats av Natos kompetenscenter för cyberförsvar i Tallinn sedan 2010.

Centret öppnade i maj 2008, ett år efter att Estland utsattes för samhällsförlamande ryska cyberattacker i april och maj 2007.

Attackerna sammanföll med de av Kreml organiserade våldsamma demonstrationerna under Bronsnatten och flytten av statyn Bronssoldaten.

Statyn Bronssoldaten står ensam på hedersplats på Estlands försvarsmakts begravningsplats i Tallinn.
Bildtext Statyn Bronssoldaten står på Estlands försvarsmakts begravningsplats i Tallinn.
Bild: Gustaf Antell