Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Macron verkar ha tappat förståndet” – också i Tyskland väcker den franska presidentens Kinapolitik kritik

Emmanuel Macron sitter ner och håller armarna i kors. I bakgrunden skymtar Frankrikes samt EU:s flagga.
Bildtext Frankrikes president Emmanuel Macron har fått kritik från olika håll för hands uttalanden i samband med en resa till Kina.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Frankrikes president Emmanuel Macron har kritiserats hårt för sina uttalanden i samband med sin Kinaresa. Att Europa enligt honom måste bli mindre beroende av USA väcker kritik också i Tyskland, där man likaså försöker hitta rätt hållning till Kina.

Då Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock för en vecka sedan besökte Peking handlade det ur tysk synvinkel också om att minimera de skador som den franske presidentens uttalanden hade gett upphov till, inte minst i USA.

– Att med våld ändra på det nuvarande läget för Taiwan är för oss européer oacceptabelt, var orden som Baerbock riktade till Kina, men säkert också till en del till Frankrike.

I samband med en frågetimme i den tyska förbundsdagen under onsdagen upprepade Baerbock att G7-länderna, efter det nyligen avslutade mötet i Japan, står eniga i sin hållning gällande Kina och att man från fransk sida har bekräftat att det här också är den gemensamma europeiska linjen beträffande Kina.

Annalena Baerbock tittar åt sidan. Hon står vid ett talarpodium. I bakgrunden Tysklands och Kinas flaggor, i förgrunden blommor.
Bildtext Annalena Baerbock i Peking den 14 april.
Bild: EPA-EFE

Det här till trots har president Macrons uttalanden om mer europeisk suveränitet och mindre beroende av USA väckt en hel del kritik också i Tyskland.

Vidare konstaterade Macron att EU inte får trassla in sig i kriser som inte är våra. Det här är ord som man i Kina, med tanke på Taiwan, förstås gärna vill höra.

”Macrons resa en PR-kupp för kinesiska ledningen”

Längst i sin kritik av den franska presidenten går de tyska kristdemokraternas utrikespolitiska talesman Norbert Röttgen, som i en kommentar i den spanska tidningen El Pais slår fast att Macron verkar ha tappat förståndet.

Röttgen talar om att Macrons resa blev en PR-kupp för den kinesiska ledningen, samtidigt som det är USA och inte Frankrike som är den största garanten för säkerhet i Europa.

Röttgen slår vidare fast det som man åtminstone i Tyskland i nuläget är pinsamt medveten om, det vill säga att man inte kan försvara sig utan starkt stöd från USA.

Där Tyskland har fått utstå hård kritik för att man gör för lite för att stödja Ukraina konstaterar Röttgen att Macron själv har gjort betydligt mindre än vad förbundskansler Olaf Scholz har gjort.

Kinapolitiken som slagträ

Kinapolitiken har redan tidigare försvårat de också annars ansträngda relationerna mellan Tyskland och Frankrike.

Då Scholz i november besökte Peking gjorde han det utan president Macron. Det här kritiserades från franskt håll och man beskyllde då Tyskland och Scholz för att agera naivt.

Från fransk sida betonades i det skedet att den europeiska Kinapolitiken måste bli mer koordinerad och inte driven av enskilda länder. Det här är ändå något som Macron nu verkar ha valt att glömma.

Samtidigt brottas förstås också Tyskland med frågan om hur man ska förhålla sig till Kina.

Upplysta lyftkranar i en hamn i hamburg nattetid.

”Vi är nog inte helt utlämnade” – beroendet av Kina står nu i fokus då Tyskland försöker lösa de problem som satsningen på rysk energi ledde till

Tysklands stora energiberoende av Ryssland har väckt frågan om ett liknande beroende av Kina i något skede kan komma att bli ett problem. Förbundskansler Scholz vill inte helt bryta med Kina, men samtidigt är man på jakt efter andra marknader.

Regeringens arbete med Tysklands första Kinastrategi har visserligen dragit ut på tiden, men samtidigt ses vissa tecken på att hållningen håller på att förändras.

Den tyska regeringen vill nu bland annat noggrannare se över kinesiska Huaweis roll i utbyggnaden av 5G-nätet och samtidigt har en ny säkerhetsbedömning, åtminstone tillfälligt, satt stopp för försäljningen av delar av en hamnterminal i Hamburg till det kinesiska rederiet Cosco.

– Vi har betalat ett högt pris för vårt energiberoende av Ryssland och alla vet att man inte borde göra samma misstag två gånger, konstaterade utrikesminister Baerbock under sitt besök i Kina.

I förbundsdagen betonade hon under onsdagen vidare att Tyskland i umgänget med sin största handelspartner inte får agera naivt. ­

– Intrycket är att Kina håller på att bli alltmer av en systemrival, inte bara för att man uppträder mer aggressivt utåt utan också för att repressionen inom landet hela tiden blir allt hårdare.