Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Krisande Karleby Energi leds tillfälligt av produktionschefen

Skylt utanför Karleby Energis huvudkontor.
Bildtext Karleby Energi hamnade i blåsväder efter att styrelsens ordförande byttes ut i slutet av mars.
Bild: Ari Vihanta / Yle

Vd:n och två styrelsemedlemmar har lämnat bolaget. Ansökningsprocessen för en ny vd inleds inom kort.

Karleby Energi meddelade på onsdagen att produktionschefen Tommi Korpi tillfälligt kommer att leda bolaget. Korpi vikarierar vd Mikko Rintamäki som sade upp sig på söndagen.

Energibolagets styrelse fattade beslutet på ett extrainsatt möte.

Karleby Energi som ägs av Karleby stad hamnade i blåsväder i början av veckan när styrelsemedlemmarna Ulf Borg och Ville Urpilainen valde att följa i Rintamäkis spår och lämna sina uppdrag. I nuläget återstår tre medlemmar. Styrelsen kommer att kompletteras nästa vecka.

Orsaken till att vd:n och de två styrelsemedlemmarna lämnade sina uppdrag är sättet som staden hastigt bytte ut styrelseordföranden.

Styrelsen kompletteras nästa vecka

Tidigare ordföranden för Karleby Energi Vesa Pihlajamaa ersattes i slutet av mars av stadsstyrelsens ordförande Sari Innanen. Pihlajamaa fick veta om saken först kvällen innan.

På måndagens sade Urpilainen till Yle att han inte vill vara med i ett bolag vars möjligheter att bedriva verksamhet medvetet försvagas.

Bolaget kommer inom kort att börja leta efter en ny vd.

Karlebys koncern- och stadsutvecklingssektion väljer nya styrelsemedlemmar till Karleby Energis styrelse på ett extrainsatt möte den 27 april. Det slutgiltiga beslutet fattas av bolagsstämman.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Hallintokriisin joutunutta Kokkolan Energiaa johtaa väliaikaisesti yhtiön tuotantojohtaja, skriven av Iina Kluukeri. Översättning och bearbetning: Jakob Lillas / Yle Österbotten.