Österbottens välfärdsområde vill ta tillbaka löneräkningstjänsterna – planerar att avsluta samarbetet med Mico Botnia
Efter de stora problemen med bland annat löneutbetalningar vill välfärdsområdet ordna löneräknings- och ekonomitjänsterna i egen regi. Styrelsen tar ställning till ärendet på måndag.
Ända sedan verksamheten inleddes i januari 2022 har Österbottens välfärdsområde haft stora problem med löneutbetalningarna.
På måndag nästa vecka samlas välfärdsområdets styrelse till ett extra sammanträde för att ta ställning till om man ska avsluta samarbetet med Mico Botnia, som i dag sköter välfärdsområdets löneräknings- och ekonomitjänster.
Välfärdsområdet och Mico Botnia har diskuterat problemen på gemensamma möten vid flera tillfällen, men problemen kvarstår.
– Vi har på många olika sätt försökt få det här att fungera bättre, men det verkar inte bli bättre. Då måste man göra en ändring, och vi tror att det blir bättre när man man leder arbetet från ett enda ställe, säger välfärdsområdets direktör Marina Kinnunen.
Nya löneproblem att vänta inom välfärdsområdet: ”Vi försöker säkerställa att ingen blir utan lön helt och hållet”
Bättre förberedda den här gången.
Österbottens välfärdsområde är delägare i aktiebolaget Mico Botnia. Nu förs diskussioner om förändringen med bolaget och övriga delägare, däribland Vasa stad och staden Jakobstad.
– Det som jag önskar är att vi kan göra det här tillsammans, säger Kinnunen.
Ska inte drabba anställda
Ifall samarbetet avslutas kommer Mico Botnias anställda erbjudas en möjlighet att övergå i välfärdsområdets tjänst utan att anställningsvillkoren förändras.
Enligt Marina Kinnunen handlar det om drygt 30 personer som i dagsläget jobbar på Mico Botnia med välfärdsområdets ärenden.
– Det som är bra är att vi inte behöver ta i bruk några nya system, de system som används idag är våra, säger Kinnunen.
Marina Kinnunen hoppas att välfärdsområdesstyrelsen på måndag vågar fatta beslut enligt förslaget. Hon säger att det vore viktigt att få tillbaka förtroendet för att löneutbetalningen fungerar som den ska inom organisationen.
– Det handlar om en basfråga. När man jobbar hos oss måste man kunna lita på att man får rätt lön.
Mico Botnias vd Miia Äkkinen är medveten om problemen, men säger att hon blir besviken om förslaget godkänns.
– Vi står just på tröskeln att börja utveckla processerna tillsammans med välfärdsområdet och jag hade ganska stora förväntningar, säger Äkkinen.
Äkkinen säger att hon tycker att samarbetet med välfärdsområdet har fungerat ganska bra.
– Vi har fört en ständig dialog med HR-enheten och speciellt sakkunniga på olika nivåer i vår och deras organisation. Vi har försökt göra mycket för att förbättra processen, säger Äkkinen.
Kinnunen påpekar också att syftet med att börja ordna tjänsterna i egen regi inte bara handlar om rätt lön, utan även om tillgänglighet. Det ska vara lättare för de anställda att få kontakt med löneräknings- och ekonomitjänsten än vad det varit under det senaste dryga året.
Omkring 8 000 personer jobbar för Österbottens välfärdsområde. Någon exakt tidtabell för när tjänsterna kan börja löpa under välfärdsområdets eget tak om de förtroendevalda ger förslaget grönt ljus finns ännu inte.
– Vi måste tro på att det här kommer att lyckas. Om styrelsen vågar fatta beslut på måndag så litar jag på att vi får det här att fungera. Men hur snabbt det kommer att ske är ännu oklart, säger Kinnunen.
Äkkinen säger att det är för tidigt att säga vad det skulle betyda om samarbetet med välfärdsområdet avslutas.
– Vårt mål är att trygga kontinuiteten i tjänsterna och trygga arbetsplatserna. Jag hoppas att det blir en win-win lösning, säger Äkkinen.
Uppdaterad 21.40 med kommentar av Miia Äkkinen.