Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottens välfärdsområde vill ta tillbaka löneräkningstjänsterna – planerar att avsluta samarbetet med Mico Botnia

Uppdaterad 19.04.2023 21:41.
Huvudingången till H-huset vid Vasa centralsjukhuset. Ingången pryds av en stor skylt där det står Österbottens välfärdsområde.
Bildtext Österbottens välfärdsområde inledde sin verksamhet i januari 2022.
Bild: Anna Wikman / Yle

Efter de stora problemen med bland annat löneutbetalningar vill välfärdsområdet ordna löneräknings- och ekonomitjänsterna i egen regi. Styrelsen tar ställning till ärendet på måndag.

Ända sedan verksamheten inleddes i januari 2022 har Österbottens välfärdsområde haft stora problem med löneutbetalningarna.

På måndag nästa vecka samlas välfärdsområdets styrelse till ett extra sammanträde för att ta ställning till om man ska avsluta samarbetet med Mico Botnia, som i dag sköter välfärdsområdets löneräknings- och ekonomitjänster.

Välfärdsområdet och Mico Botnia har diskuterat problemen på gemensamma möten vid flera tillfällen, men problemen kvarstår.

– Vi har på många olika sätt försökt få det här att fungera bättre, men det verkar inte bli bättre. Då måste man göra en ändring, och vi tror att det blir bättre när man man leder arbetet från ett enda ställe, säger välfärdsområdets direktör Marina Kinnunen.

Österbottens välfärdsområde är delägare i aktiebolaget Mico Botnia. Nu förs diskussioner om förändringen med bolaget och övriga delägare, däribland Vasa stad och staden Jakobstad.

– Det som jag önskar är att vi kan göra det här tillsammans, säger Kinnunen.

Ska inte drabba anställda

Ifall samarbetet avslutas kommer Mico Botnias anställda erbjudas en möjlighet att övergå i välfärdsområdets tjänst utan att anställningsvillkoren förändras.

Enligt Marina Kinnunen handlar det om drygt 30 personer som i dagsläget jobbar på Mico Botnia med välfärdsområdets ärenden.

– Det som är bra är att vi inte behöver ta i bruk några nya system, de system som används idag är våra, säger Kinnunen.

Marina Kinnunen hoppas att välfärdsområdesstyrelsen på måndag vågar fatta beslut enligt förslaget. Hon säger att det vore viktigt att få tillbaka förtroendet för att löneutbetalningen fungerar som den ska inom organisationen.

– Det handlar om en basfråga. När man jobbar hos oss måste man kunna lita på att man får rätt lön.

Marina Kinnunen, en vit kvinna med blont hår, står utanför Vasa centralsjukhus.
Bildtext Marina Kinnunen tror att det är nödvändigt att börja sköta löne- och ekonomitjänster under ett och samma tak. Idag kvarstår stora problem med tjänsterna trots att man jobbat hårt tillsammans med Mico Botnia för att få allt att löpa.
Bild: Yle/Elin Willows

Mico Botnias vd Miia Äkkinen är medveten om problemen, men säger att hon blir besviken om förslaget godkänns.

– Vi står just på tröskeln att börja utveckla processerna tillsammans med välfärdsområdet och jag hade ganska stora förväntningar, säger Äkkinen.

Äkkinen säger att hon tycker att samarbetet med välfärdsområdet har fungerat ganska bra.

– Vi har fört en ständig dialog med HR-enheten och speciellt sakkunniga på olika nivåer i vår och deras organisation. Vi har försökt göra mycket för att förbättra processen, säger Äkkinen.

Kvinna ler mot kameran på gräsmatta
Bildtext Mico Botnias vd Miia Äkkinen hoppas att alla blir nöjda med lösningen.
Bild: Yle/Filip Stén

Kinnunen påpekar också att syftet med att börja ordna tjänsterna i egen regi inte bara handlar om rätt lön, utan även om tillgänglighet. Det ska vara lättare för de anställda att få kontakt med löneräknings- och ekonomitjänsten än vad det varit under det senaste dryga året.

Omkring 8 000 personer jobbar för Österbottens välfärdsområde. Någon exakt tidtabell för när tjänsterna kan börja löpa under välfärdsområdets eget tak om de förtroendevalda ger förslaget grönt ljus finns ännu inte.

– Vi måste tro på att det här kommer att lyckas. Om styrelsen vågar fatta beslut på måndag så litar jag på att vi får det här att fungera. Men hur snabbt det kommer att ske är ännu oklart, säger Kinnunen.

Äkkinen säger att det är för tidigt att säga vad det skulle betyda om samarbetet med välfärdsområdet avslutas.

– Vårt mål är att trygga kontinuiteten i tjänsterna och trygga arbetsplatserna. Jag hoppas att det blir en win-win lösning, säger Äkkinen.

Uppdaterad 21.40 med kommentar av Miia Äkkinen.

Diskussion om artikeln