Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Strejker ökar oron för flygkaos i Europa – kan bli många förseningar och inställda flyg i sommar

Tre personer står och tittar på en tavla på en flygplats där det står "inställt" vid många flyg.
Bildtext Europeiska flygkontrollmyndigheten Eurocontrol befarar att flygtrafiken kan drabbas av förseningar och inställda flyg om de nuvarande strejkerna inom flygtrafiken fortsätter.
Bild: ullstein bild/ All Over Press

Antalet annulleringar och förseningar i flygtrafiken i Europa har ökat rejält under våren. Strejker i den europeiska passagerartrafiken orsakar kaos i flygtrafiken och de hotar fortsätta över sommaren.

Flera strejker runtom i Europa har orsakat annulleringar och förseningar. Det gäller bland annat flygtrafiken till London och Paris, visar flygdata.

Enligt data från Airhelp ökade antalet förseningar och annulleringar jämfört med liknande data från åren 2022 och 2019.

Det är särskilt flygplatser i Frankrike och Storbritannien som har drabbats hårt av de ökade störningarna.

Bland annat i Frankrike, där många strejker pågår för tillfället, var 62 procent av flygplanen i tid – en minskning på 13 procentenheter från motsvarande siffror från i fjol.

– Situationen förvärrades snabbt efter strejkerna mot pensionsreformen i Frankrike. Flygplatsen Charles de Gaulle drabbades negativt både gällande den avgående och den inkommande trafiken, sade Oliver Ponti från flygdataföretaget Forwardkeys till Reuters.

Flygstrejker i Frankrike och Tyskland pågår, ännu fler väntas börja

Det finns stor oro för att strejkerna som gäller flygtrafiken kan fortsätta, vilket kan drabba turismen i sommar.

Den europeiska flygkontrollmyndigheten Eurocontrol befarar att flygtrafiken kan drabbas av fortsatta förseningar och inställda flyg i sommar om strejkerna fortsätter.

Det här kan vara ett hårt slag mot turismen i flera europeiska länder. Många har hoppats på att turismen ska återvända till samma nivåer som före pandemin, men problemen i flygtrafiken kan sätta käppar i hjulen för det här.

Orsakerna till strejkerna i Frankrike är den impopulära pensionsreformen, som nu klubbats igenom. Fackorganisationerna har utlyst strejker runt om i Frankrike.

Järnvägsarbetare på ett järnvägsspår demonstrerar mot regeringens pensionsreform i Frankrike.
Bildtext Bild från demonstration i samband med strejker i Frankrike.
Bild: EPA-EFE

Bland annat anställda vid lågprisflygföretag inledde en tre veckors strejk under fredagen. Även fackorganisationerna i det franska tågbolaget SNCF har utlyst en strejk som börjar den här veckan.

En flygstrejk har också utlysts i Tyskland. Fackorganisationen Verdi meddelade om strejker vid flygplatserna i Bonn, Düsseldorf och Köln.

Personalen på flygplatserna kräver högre ersättningar för bland annat veckoslut. En tågstrejk i hela Tyskland kommer också att inledas på fredag.

Många andra strejker inom flyg- tågtrafik har redan börjat eller kommer inledas under de närmaste veckorna, bland annat i Italien och Spanien.

Flygbolagen vädjar om hjälp och kräver kompensation till kunderna

Årets påskhelg, som ledde till flygkaos i många länder, ansågs vara en viktig tid för branschens möjligheter att hantera flödet av resenärer efter slutet av pandemin.

De pågående störningarna i flygtrafiken på grund av strejkerna kan ändå leda till kostnader för flygbolagen. Vissa bolag har redan bett Europeiska kommissionen medla i tvisten.

Resenärer har nämligen enligt EU:s bestämmelser rätt till kompensation om ett flyg är flera timmar försenat. Det är flygbolagens ansvar att kompensera resenärerna och många av dem har det redan ekonomiskt tungt.

Flygbolaget Ryanairs vd Michael O’Leary kallade i mars strejkvågen i Frankrike en skandal på grund av störningarna i flygtrafiken.

Flygbolag kräver att flygplatser ska kompensera kunderna så de inte behöver bära bördan.

Källor: Reuters, BFM-TV, Deutsche Welle, Which?, The Points Guy.