Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hårt hypade grungebandet DIRT var rädda för att jämföras med Alice in Chains

Två bilder på rockbandet DIRT med fem män och texten "Grönroos garage".
Bildtext DIRT
Bild: Lasse Grönroos / Ville Juurikkala

Grungebandet DIRT består till fyra femtedelar av bandet Nuclear Omnicide, som tröttnade på att spela thrash metal.

Ett gäng finlandssvenska rosenkindade unga män med långt hår hade en gång ett hårdrocksband som de kallade Nuclear Omnicide. De spelade gammaldags hederlig öldrickar-thrash metal. Sån där som bara killar tycker om, ni vet.

Grungerockande DIRT föddes när medlemmarna tröttnade på sitt thrash metal-band och ville spela kikkeliheavy istället

56:59
Lyssna på intervjun i Grönroos garage!

En vacker dag då de hade harvat på i åtta år hände det sig att de chillade i en park och lyssnade på Def Leppards Hysteria. Och då sade det pling i mikron och idén om ett sidoprojekt hade fötts.

Nu skulle det spelas kikkeliheavy i samma anda som de tuperade förebilderna på Sunset Strip 1987. Men de ville vara litet smutsigare så de hittade på namnet DIRT.

— Från första början var det inte meningen att jag skulle vara med, för vi har miljoner olika band tillsammans. Det kändes lite tråkigt att spela med samma typer hela tiden. Så jag var “producer Benny” i början, berättar basisten Benny Raivio. Jag hängde med och lyssnade på demon, flinade och drack öl, minns han.

Efter ett tag var det ändå klart att han ska vara med, men som basist.

— Det här med att tröttna är egentligen en term som jag skulle använda. För vi var i ett sådant skede med Nuclear Omnicide.

- Jag vet inte, det kändes som att saker inte gick vidare, berättar gitarristen Kappe Koutonen.

Rockband med fem män poserar.
Bildtext DIRT föddes ur thrashmetal-bandet Nuclear Omnicide.
Bild: VIlle Juurikkala

Från Rovaniemi hittade de en sångare vid namn Aleksi Tiainen och stilen gled mera mot grunge-hållet.

Nu spelar DIRT musik som har mer gemensamt med Alice in Chains och Pearl Jam än Def Leppard och Stryper, men minus grungens kännspaka gnällsång.

De hade ändå några betänkligheter kring bandnamnet och Alice in Chains klassikerskiva med samma namn.

— Det tog en stund att hitta på ett bandnamn. Någon slängde fram “Dirt”. Och då tänkte vi att nej fan, det är ju bra namn, det här klingar ju ganska bra. Men inte kan vi ju göra det här eftersom alla kommer att förknippa oss med Alice in Chains. Men sedan i något skede tyckte vi bara att “hey, who cares”. Så körde vi på med det, berättar Benny.

Att första singeln Low life råkade bli en enorm hit som idag har över två miljoner streamar skadade inte så där direkt i starten.

Två män spexar i källarkorridor.
Bildtext Hur gjorde nu Hurriganes i tiderna?
Bild: Lasse Grönroos

— Vi pitchade Low life och fick in den på ett par spellistor. Efter tre veckor hade den haft 7000 lyssningar. Sedan började den plötsligt ha 15 000 lyssningar per dag. Det var konstigt. Jag tänkte bara, ”vad i helvete händer här?!” minns Kappe.

— Jag trodde först att det var ett dröm, men det fortsatte och vi fick över 100 000 lyssningar under första månaden. Sedan har det bara fortsatt därifrån, säger han.

DIRT hade debutskivan Deadbeats skivrelease på Tavastiaklubben i Helsingfors.

De har turnerat och spelat med bland annat Shiraz Lane och The 69 Eyes och när Lasse Grönroos besöker DIRT i deras replokal i centrum av Helsingfors har de precis avslutat en turné med One Desire och visat upp sig på American Car Show.

I podden Grönroos garage går Lasse igenom bandets litet missvisande logo, frågar vad de tycker om Metallicas nya skiva 72 Seasons och vad nästa plan i karrären är.