Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Spritjätten Pernod Ricard bojkottas för export till Ryssland – men enligt Alko kan samarbetet inte avslutas

Uppdaterad 19.04.2023 18:19.
Vodkaflaskor på en butikhylla i Ryssland.
Bildtext Vodkaflaskor på en butikshylla i Ryssland.
Bild: Grigori Vorobjov / Yle

Restaurangkedjan Restel har avbrutit samarbetet med Pernod Ricard i Finland, men Alko kan inte agera på samma sätt på grund av lagen.

Pernod Ricard har hamnat i en kritikstorm i och med att bolaget exporterar produkter till Ryssland. Det här har väckt rabalder speciellt i Sverige och Finland.

Till Pernod Ricards varumärken hör bland annat svenska Absolut Company, känt för Absolut Vodka, och finska Minttu och Suomi-viina.

Vi kan inte välja leverantörer eller produkt enligt till vilka länder leverantören exporterar

Anu Koskinen, Alko

Absolut Company meddelade för drygt en vecka sedan att exporten till Ryssland återupptas, men efter ramaskri och bojkott meddelade företaget på tisdagen att vodkaexporten till Ryssland stoppas.

Flera barer i Stockholm slutade sälja Pernod Ricards drycker och bojkottkraven ökade i sociala medier.

Bojkott från Restel, Alko reagerar inte

Den finska restaurangkedjan Restel meddelade i måndags att man avbryter samarbetet med Pernod Ricard. Därtill meddelade Restel att man förbjuder sina restauranger att köpa Pernod Ricards produkter.

Från Alkos hyllor kommer Pernod Ricards produkter inte att tas bort.

Alko menade i sitt pressmeddelande på tisdagen att bolaget inte har lagenliga förutsättningar att dra bort Pernod Ricards produkter från sitt sortiment.

– Alkohollagens icke-diskriminerings- och jämlikhetskrav tvingar oss till det. Därför är Alko i en annorlunda position än andra bolag på marknaden, säger Alkos sortiments- och upphandlingschef Anu Koskinen till Yle Uutiset.

– Därför kan vi inte välja leverantörer eller produkt enligt till vilka länder leverantören exporterar.

Enligt Koskinen finns det 350 produkter från Pernod Ricard i Alkos sortiment. En del av dem produceras i Finland.

Enligt Alko kommer exporten av finländska produkter till Ryssland inte återupptas.

Alko ska nu märka ut Pernod Ricards produkter

Pernod Ricard äger bland whiskydrycken Jameson, gindrycken Beefeater samt många produkter som är bekanta för finländare, bland annat Suomi-viina och Minttu-likör.

I ett pressmeddelande på onsdag kväll meddelar Alko att produkter som levereras av Pernod Picard kommer att få prislappar där leverantörens namn anges.

Artikeln är en bearbetad och kompletterad översättning av Yle Uutisets artikel Juomajätti Pernod Ricard aloitti jälleen viennin Venäjälle, ja Ruotsissa nousi meteli – Alkon mukaan yhteistyötä ei voi lopettaa lain vuoksi. Artikeln är skriven av Anna Närvari. Översättningen och bearbetningen är gjord av Lars Sjöblom.

Uppdaterad 19.4.2023 kl. 18:17. Tillägg med Alkos uppgifter om att Pernod Picards produkter kommer att märkas i butikerna.

Diskussion om artikeln