Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rädda Barnen-medarbetare i Sudan: ”Jag har sökt skydd tillsammans med min son i en skola”

Porträtt på kvinna
Bildtext Katharina von Schroeder har arbetat för Rädda Barnen i Khartoum de senaste sju åren.
Bild: Rädda Barnen

I Sudans huvudstad Khartoum blir vardagen allt svårare och farligare för stadens fem miljoner invånare. Tusentals har redan börjat fly staden från striderna som bara trappas upp.

Dagens Khartoum är ett blodigt slagfält med explosioner och skottlossningar.

Striderna mellan den reguljära armén och den paramilitära gruppen RSF har eskalerat i samband med att den utlovade vapenvilan inte höll.

Enligt ögonvittnen kör tungt beväpnade soldater omkring på gatorna och beskjuter varandra bland vanliga bostadshus.

– Jag sitter fast i en skola strax utanför centrum tillsammans med min 8-årige son, berättar Katharina von Schroeder som är kommunikationsdirektör för Rädda Barnen i Khartoum.

Miljoner människor i staden befinner sig i samma situation och är fångade mitt i striderna. Många lider av brist på vatten, mat och mediciner.

– Vi kom hit i lördags för att idrotta, och sen dess har vi inte kunnat lämna byggnaden, berättar von Schroeder.

– Vi är här med några andra människor, fortsätter hon. Hittills har vi inte någon brist på mat och vatten.

Skrämmande upplevelse

I många delar av staden saknas för tillfället elektricitet.

– Jag hör explosioner i kvarteren med jämna mellanrum, säger von Schroeder. Situationen är mycket skrämmande och kritisk.

Enligt FN har hittills omkring 200 människor dödats och drygt 2 000 skadats i striderna.

Den utlovade vapenvilan från i tisdags blev en besvikelse då stridigheterna bara fortsatte. Tusentals har därför redan idag tagit risken och börjat fly Khartoum.

– De flesta försöker ta sig ut till landsbygden där man har vänner och släkt, säger von Schroeder. Men striderna har även spridit sig till andra regioner ute i landet.

Ihmiset, jotka kantavat omaisuuttaan, kävelevät kadulla Khartumissa 16. huhtikuuta.
Bildtext Tusentals invånare tar risken och flyr huvudstaden.
Bild: AFP

Barnsjukhusen drabbade

Röda korset uppger att det är så gott som omöjligt att leverera katastrofhjälp till huvudstaden.

Samtidigt står sjukvårdssystemet på randen till kollaps, dels för att sjukhusen hamnar i skottlinjen, dels för att förråden är slut.

I nuläget finns inga tecken på att de stridande vill börja förhandla och risken för ett regelrätt inbördeskrig växer för varje dag som går.

– Jag är främst rädd för att det här redan så sköra landet fastnar i en ännu värre situation som än en gång påverkar barnens välbefinnande, säger von Schroeder som arbetat sju år i Sudan.

Sudans potential stor

Det var i lördags som häftiga strider bröt ut på flera håll i Sudan, efter månader av en bitter maktkamp mellan de två generaler som styrt landet de senaste åren.

– Jag vill betona att Sudan som land har stor potential och det är hemskt att se hur den här potentialen nu förstörs, säger von Schroeder.

Hon och hennes pojke väntar nu på att kunna evakueras bort från landet. Men i väntan på det måste de sitta kvar i skolan. Allt annat är för riskabelt.

Även finländska medborgare på plats i Sudan uppmanas hålla sig inomhus och följa myndigheternas rekommendationer och varningar.

Enligt Finlands utrikesministerium finns det för närvarande sju finländare i landet.

– Situationen är allvarlig och alla finländare bör söka skydd på plats, säger chefen för konsulära ärenden Jussi Tanner till Yle. Vi rekommenderar att man hålls inomhus.

Enligt Tanner är det omöjligt att evakuera medborgare för tillfället.