Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Västnylänningar premieras av Svenska folkskolans vänner

Bromarvs filialbibliotek
Bildtext Föreningen som räddade biblioteket i Bromarv får pris för sitt arbete.
Bild: Yle/Toni Määttä

Tre av Svenska folkskolans vänners medaljer går till västra Nyland i år. I Bromarv får föreningen som räddade ett nedläggningshotat bibliotek erkännande för sina insatser.

Föreningen Bromarf biblioteks vänner får folkbildningsmedaljen med en prissumma på 2 500 euro. Föreningen grundades år 2009 för att rädda det nedläggningshotade biblioteket i Furutorp i centrum av Bromarv. Föreningen ordnar bland annat den årligen återkommande författarträffen på Rilax gård.

Också Ingåbon Björn Wallén, ordförande Fritt Bildningsarbete, tilldelas folkbildningsmedaljen. Han belönas för sitt engagemang inom bildningsarbete och föreningsverksamhet.

Folkbildningsmedaljen ges till en eldsjäl som sprider kunskap och bildning genom ett ideellt engagemang på svenska. Första folkbildningsmedaljen delades ut i samband med SVF:s 80-årsjubileum 1962.

Elin Sundell som jobbar som verksamhetsledare vid Kulturhuset Karelia i Ekenäs får Hagforsmedaljen. Till den hör också en prissumma på 2 500 euro.

Motiveringen lyder att Sundell under många år kombinerat pedagogik med konst och kultur för att främja barn och ungas rättigheter samt rikta fokus på frågor om mångfald, inkludering och tillgänglighet.

Hagforsmedaljen har delats ut sedan SFV:s 100-årsjubileum 1982 som ett erkännande för en förtjänstfull gärning till förmån för den svenska kulturen och det svenska språket i Finland.

Diskussion om artikeln