Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Tvåhundra personer från Nylands brigad åker till Sverige på storövning

Kamouflerade och beväpnade beväringar tar sig i land från en militärbåt, Jurmo. Sent på hösten.
Bildtext Trupperna från Nylands brigad kommer att färdas med brigadens egna båtar, bland annat militärbåten Jurmo.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Den svenska storövningen Aurora 23 inleddes den 17 april och mot slutet av månaden kommer även Nylands brigad att delta i övningen med beväringar, personal och reservister.

Den svenska militära övningen Aurora 23 är den största övningen som den svenska försvarsmakten arrangerar på över tre årtionden. Totalt deltar över 60 000 militärer och civila och den finländska styrkan är drygt 1 000 man stark.

Leo Puhakka, som jobbar som informationssekreterare vid Nylands brigad, uppger att brigaden kommer att skicka 200 beväringar, personal och reservister till Sverige.

”För beväringar och reservister är det frivilligt att delta i övningen som genomförs utomlands”, skriver Leo Puhakka i ett mejl till Yle Västnyland.

Över Östersjön med egna båtar

Nylands brigads styrka åker till övningen med brigadens egna båtar och enligt den nuvarande planen ska trupperna vara borta i drygt två veckor.

”Men vädret kan orsaka utmaningar när man förflyttar sig med båt”, skriver Puhakka.

Sammanlagt deltar 15 länder i övningen och Leo Puhakka poängterar att Nylands brigad har en lång tradition av samarbete med det svenska Amfibieregementet.

”Det är högre ledarstab som avgör vilka övningar som är av vikt för våra trupper. Planeringen av alla större övningar påbörjas flera år i förväg”, skriver Leo Puhakka