Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Solande sälar lockar ut Helsingforsborna – ungsälarna syns på flera ställen i staden

En säl leker i vattnet vid Gammelstadsforsen.

Under den gångna veckan har man kunnat se sälar på flera olika platser i Helsingfors. Man har sett sälar bland annat vid Hertonäs strand, Drumsö och Gammelstadsforsen.

Enligt Sini Helenius, som är djurskötare vid Högholmens vilddjursjukhus, är det här ett vanligt fenomen på vårarna. De sälar som syns till i strandområdena är oftast unga sälar som inte ännu är rädda för människor.

– Det beror också på isläget. Ifall det inte finns is på havet så vilar sälkutarna på stränderna i stället.

På onsdagsmorgonen hade många helsingforsare samlats vid Gammelstadsforsen för att försöka få syn på sälarna.

En ung, svartklädd man sitter på marken och lutar sig mot en stenvägg. I handen har han en kamera med ett stort objektiv.
Bildtext Tatu Artman njuter av solen medan han väntar på att sälarna ska dyka upp.
Bild: Ronnie Holmberg / Yle

En av dem är Tatu Artman, som hoppas fånga sälarna på bild för ett arbetsprojekt han håller på med.

– Samtidigt kan man njuta av naturen och solen. Det är ganska sällan man får se sälar, säger Artman.

En annan som tagit sig ut med sin kamera för att fånga sälarna på bild är Teijo Lajunen.

– En av sälarna var bara ett par meter ifrån mig. Det var ganska skojigt, säger Lajunen.

En äldre man med mörkgröna kläder håller i en kamera med ett stort objektiv.
Bildtext Teijo Lajunen fick se en säl på riktigt nära håll.
Bild: Ronnie Holmberg / Yle

Enligt djurskötare Sini Helenius har de sälar som synts till i staden på senaste tiden varit vid god hälsa, men det finns några tecken man ska hålla utkik efter då man spanar in sälarna.

– Ifall kuten är väldigt liten och smal och täckt av babyfjun ska man ringa viltsjukhuset. På Högholmen tar vi för tillfället hand om sju gråsälsungar som hittats runt om i landet. I början av april var de bara fem stycken, men nu har vi fått in två till från Karleby och Jakobstad.

Det är ovanligt många, enligt Helenius.

– Vad jag vet är det bara en gång förut som man vårdat sju sälkutar samtidigt. Vissa vårar får vi in bara en och det finns också vårar då vi inte sköter några sälkutar alls.

Ett sälhuvud skymtar i det bruna vattnet vid Gammelstadsforsen.
Bildtext Sälarna kommer in mot stranden för att kunna ligga och vila sig då det inte finns några isflak på öppnare vatten.
Bild: Ronnie Holmberg / Yle

Det är svårt att peka ut en exakt orsak till varför det är så, men isläget är en faktor. Vilddjurssjukhuset på Högholmen är för tillfället det enda djursjukhuset i landet som behandlar sälar.

Ska väga 30 kilo innan de släpps fria igen

Alla sälkutar som vårdas på vilddjurssjukhuset var underviktiga då de hittades, och skulle inte ha överlevt ensamma ute i det vilda.

– I början fick de vätska och vissa matades via sond. Målet är att så snabbt som möjligt få dem att äta hela strömmingar och senare sill.

Målet är att sälkutarna ska väga cirka 30 kilo innan de kan släppas ut i naturen igen. De största kutarna på djursjukhuset väger just nu mellan 16 och 18 kilo.

Artikeln är en översättning av Yles artikel ”Tämä hylje houkuttelee ihmisiä nyt Helsingin tunnetuimman kosken luo – osa metsästää täydellistä hyljekuvaa jo toista päivää” skriven av Vesa Marttinen och Saija Nironen. Översättningen är gjord av Andrea Wiklund.