Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Serie om regeringen Marins kvintett på väg till HBO – fokuserar bland annat på makt och femininitet

Uppdaterad 20.04.2023 15:57.
Anna-Maja Henriksson, Annika Saarikko, Sanna Marin, Maria Ohisalo och Li Andersson tittar in i kameran och ler.
Bildtext I sommar kommer man kunna se en dokumentärserie som handlar om kvintetten i regeringen Marin.
Bild: Pressbild / HBO Max

Regeringen Marin fortsätter väcka internationellt intresse. HBO Max släpper i sommar den första finländska dokumentärserien och den fokuserar på Sanna Marins regering, närmare bestämt kvintetten.

Dokumentärserien heter Viisi valittua, på svenska ungefär De fem utvalda. På engelska har serien fått namnet First Five. Den finskspråkiga serien kommer i tre delar i sommar.

I serien får man följa med kvintetten i regeringen Marin bakom kulisserna och lära känna de fem kvinnorna i kvintetten, med andra ord Sanna Marin (SDP), Anna-Maja Henriksson (SFP), Annika Saarikko (C), Li Andersson (VF) och Maria Ohisalo (Gröna).

HBO Max lyfter fram att Sanna Marin gjorde historia när hon blev statsminister i och med att hon blev världens yngsta på sin post.

”Runt henne formas en grupp på fem bestämda kvinnliga ministrar som börjar leda landet”, skriver HBO i pressmeddelandet om serien.

Mycket med regeringen Marin fascinerar

Marins ålder, den kvinnodominerande regeringen och hur de hanterade coronapandemin och Ukrainakriget har uppmärksammats världen över. De här ämnena tas upp i serien.

Dokumentärserien består av tre drygt 35 minuter långa avsnitt.

Också ämnen såsom makt och femininitet behandlas i dokumentärserien som blir tillgänglig i Europa och i USA. Serien produceras av Fremantle Media Finland.

”Trots sina krävande uppgifter är ministrarna i dokumentärserien igenkännbara och relaterbara kvinnor. Jag blir alltid imponerad när en av dem talar modigt och med sin egen röst”, säger regissören Mia Halme.

HBO uppger att serien också kommer fokusera mycket på politikernas privatliv och vem de är utanför offentligheten.

”Vilka är egentligen dessa ambitiösa och sansade kvinnor som driver den politiska kulturen framåt och inspirerar världen över? Var kom de ifrån och vad motiverar dem?”, är några av de frågor som serien ämnar ta reda på.

Artikeln har uppdaterats klockan 15.57 den 20 april 2023. Rubriken ändrades så att det blir tydligt att serien inte görs av HBO, utan visas på HBO.

Diskussion om artikeln