Dagisflytt för Sjundeåbarn i höst igen – föräldrar kräver en gemensam plats för alla svenska dagisbarn
Det är öppet var de svenska barnen i Sjundeå ska gå i dagis i höst. Det börjar bli bråttom och kommunen bollar nu med två möjliga alternativ.

Det blir flytt för svenska dagisbarn i Sjundeå igen – platsen är oklar
Nu går de yngre barnen i dagis i Lilla-Alexis, granne till bollhallen. Femåringarna finns i svenska skolans tidigare lokal. De måste i sommar lämna skolhuset då det blir byggstart för kommunens nya vårdcenter.
”Det känns som om svenska dagvården är en spelbricka som flyttas fram och tillbaka hit och dit”
Martina Berglund, förälder
Det behövs i höst plats för 45 svenskspråkiga barn – alltså lokaler för tre daghemsgrupper.
Ett förslag som först dök upp var att förstora det finskspråkiga moduldagiset Lilla-Lotta (Pikku-Lotta) med extra moduler och placera hela svenska dagiset där.
Ett annat alternativ var att ordna med mera plats för dagis i nedervåningen i ett gammalt bankhus i centrum.
Bankhusets nedervåning har tidigare varit dagis och det kunde vara en snabb lösning är motiveringen.
Upprörda föräldrar
Bankhuset fick ändå en klar tumme ner av föräldrar till barn i Lilla-Alexis.
I ett brev till politikerna kräver de en gemensam plats för hela svenska dagisverksamheten. Dessutom hoppas föräldrarna att kommunen hittar en långsiktig lösning. Det svenska dagiset har flyttat runt till flera olika ställen under de senaste åren.
– Många är trötta på att det aldrig tar slut. Det känns kanske lite som om svenska dagvården är en spelbricka som flyttas fram och tillbaka hit och dit. Alla ska bara acceptera och anpassa sig enligt besluten, säger Martina Berglund som är ordförande för föräldraföreningen.
Föräldrarna flaggar för fler moduler till Lilla-Lotta - eller en motsvarande lösning. En gemensam plats för alla svenska dagisbarn skulle enligt Berglund vara det tryggaste och bästa alternativet.
– Barnen skulle få gå hela sin dagistid på ett och samma ställe. Det skulle underlätta också för oss föräldrar. Många har syskon. Familjer kan ha barn på till och med tre olika ställen.
Med tanke på personalen är det också bättre med en enda plats säger Berglund.
– Det är lättare att samarbeta och om det blir bortfall i personalen blir det lättare att rätta till dimensioneringen.
Att vara under samma tak går också i linje med lagen för småbarnspedagogik och planen för småbarnspedagogik tillägger Nina Isometsä. Hon är serviceområdesansvarig för småbarnspedagogiken.
- Det blir också väldigt mycket lättare att samarbeta grupper emellan och att ta barnets bästa i beaktande. Det är det som planen nu också tar upp och som verksamheten ska gå enligt: barnets önskemål och intresseområden.
Mot det gamla bankhuset talar också trafiken, den slitna lekparken och parkeringsmöjligheterna, anser föräldern Martina Berglund.
Kenneth Flythström håller med om att trafikarrangemangen på området borde bli smidigare men menar att parkeringsmöjligheterna är okej.
Det var Rabbe Dahlqvist (SFP) som på ett möte i tekniska nämnden i februari lyfte fram bankhuset som en möjlig tillfällig lösning för den svenska dagvården.
Han menar att det är viktigt att tänka långsiktigt. Dahlqvist påpekar att det finns en plats för hela det svenska dagiset i ett flervåningshus som planeras öster om Sjundeåvägen på ett område som kallas Campus 2.
Flervåningshuset finns med i en detaljplan som fortfarande är under arbete. Tidtabellen för husbygget är därför än så länge oklar, berättar Kenneth Flythström som är tf teknisk direktör.
Alternativet att använda bankhuset som dagis var uppe i tekniska nämnden i tisdags (18.4). Beslutet blev att be bildningsnämnden om ett utlåtande.
Mervi Lahtinens (SDP) förslag om att kommunen riktar in sig på moduler till Lilla-Lotta röstades ner med siffrorna 4–3.
På samma möte kom det också fram att den totala ytan som behövs för den svenska dagisverksamheten är betydligt större än kommunen hittills har räknat med i sina kostnadskalkyler.