Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas IF inleder säsongen i tvåan med många nya spelare – tränare Stefan Strömborg ställer in siktet på ny division

Stefan Strömborg
Bildtext Fotbollen i Pargas mår bra just nu, säger Stefan Strömborg.
Bild: Arash Matin / Yle

Efter en säsong i division 1 är Pargas IF:s herrar tillbaka i tvåan med stora förändringar i laget. Trots att det här innebär vissa utmaningar är tränare Stefan Strömborg hoppfull inför säsongen.

Strömborg berättar att laget har tappat flera spelare, och att medelåldern i laget har sjunkit.

– Om man åker ner från ettan till tvåan så kommer det förändringar. Men så ska det också vara inom idrotten, att det sker rotationer. Vi får tacka de spelare som har lämnat oss, vi har en fin historia tillsammans. Men nu är det nya tag och nya möjligheter, vi blickar framåt, säger Strömborg.

Pargas IF flagga
Bildtext Många nya spelare innebär en del utmaningar, säger Stefan Strömborg.
Bild: Arash Matin / Yle

Att ha många nya spelare i laget innebär ändå en del utmaningar, allt från att lära sig mer om Piffen som klubb och att få in rutin också för de yngre spelarna.

– Det är nya killar som ska köras in i systemet och bekanta sig med klubben. Många spelare är också ganska unga, och då går prestationen lite upp och ner. Dessutom är flera spelare i armén för tillfället, vilket innebär att de lite kommer och går. Men utmaningar är till för att övervinnas, säger Strömborg.

År 2021 skrällde Piffen och steg till division 1, men nu är det dags att ta nya tag i en lägre division igen. Strömborg betonar att han fortfarande vill se Piffen i en av de högsta serierna i Finland, men att situationen känns helt okej och realistisk med tanke på laget just nu.

– Om jag ser på laget tycker jag att det här är nivån vi ska vara på. Vi har många nya killar, och de flesta av de här spelarna har inte etablerat sig på den här nivån ännu.

Ny division kunde vara ett realistiskt mål för Pargas

År 2024 introduceras en helt ny serienivå inom finländsk fotboll på herrsidan. Den nya nivån kommer att finnas under nuvarande division 1 och ovanför division 2. Den nya divisionen kommer att kallas division 1, medan nuvarande division 1 byter namn.

Den nya ettan kunde vara en lämplig utmaning för Pargas IF, säger Strömborg.

– Vi ska satsa på att nå de tre högsta serierna i Finland. Det är ett jättetufft mål för Pargas och för klubben, men om man inte har mål kommer man ingenstans. Ettan känns därför som ett konkret och realistiskt mål.

Strömborg berättar att Piffens säsong i ettan också har öppnat upp ögonen för Pargas på nationell nivå.

– Man ser att här finns fotboll som det lönar sig att följa.

”Man ser att den här staden andas fotboll”

Strömborg säger att fotbollen i Pargas mår mycket bra för tillfället. Det är många som jobbar för klubben bästa – allt från juniorer till supportrar.

– Man ser att den här staden andas fotboll. Jag ser massor av ivriga flickor och pojkar som spelar fotboll, ivriga föräldrar, lagledare och tränare. Det finns en stark fotbollsfamilj i Pargas.

Piffen spelar sin första match på lördag i Tavastehus mot HJS. Strömborg vill ännu inte spekulera om vilka lag som kommer att vara extra utmanande denna säsong – nu gäller det att ta en match i taget.

– Mina recept är att leva i nuet, ta en situation i taget, och alltid sätta laget i första hand. När vi lyckas få våra spelare att tro på sig själva, kanske mer än de själva tror på sig själva, då kan man vinna fotbollserier, och det är dit vi vill komma tillbaka.

Diskussion om artikeln