Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Carro läser sitt barns Whatsapp-meddelanden: ”Det är överenskommelsen för att hon som 9-åring ska få chatta”

En mamma med sina tre barn ser leende in i kameran.
Bildtext Programledaren Carola ”Carro” Nordberg från podden Föräldrasnack har gjort tydliga spelregler för barnens nätanvändning. I veckans avsnitt av podden berättar hon om spelreglerna för att hennes 9-åring ska få använda Whatsapp.
Bild: Privat

Tanken var egentligen inte att låta barnen få Whatsapp innan de överskridit åldergränsen för appen. Men när en kompis förälder ringde Carro och bad om dotterns nummer fick hon tänka om. Hon pratar nu i podden Föräldrasnack om hur de valt att lösa saken.

Lösningen blev tydliga spelregler: barnet får använda Whatsapp om mamma får läsa meddelandena.

– Mittiallt var det många barn i min dotters klass som fick telefon och i samma veva chattappen. Då kändes det svårt att säga nej, när hennes kompisar började använda sig av appen. Samtidigt kändes det nervöst eftersom appen tillåter meddelanden också från okända nummer, ifall den andra parten har ditt nummer, säger programledaren Carro Nordberg i podden Föräldrasnack.

Carros dotter är 9 år gammal och den officiella åldersgränsen för Whatsapp är 12 år. I veckans avsnitt av podden Föräldrasnack berättar Carro om spelreglerna de gjort upp för användningen av appen, bland annat om tidsanvändningen och spammandet.

”Jag får läsa mitt barns sms tills hon fyllt 12 år” – Carro har tydliga spelregler för sina barn och Whatsapp

28:05

Carros dotter har tydliga spelregler för appen: 15 minuter per dag, inget spammande och mamma läser igenom kompischattarna. Dottern har godkänt alla regler.

– Jag är hellre en jobbig mamma som lägger mig i och håller kontakt med kompisarnas föräldrar för att se till att barnen lär sig hur man beter sig på nätet. Kommunikationen på nätet är ändå helt annorlunda än till exempel på skolgården.

Det här får medhåll av Föräldrasnacks lyssnare som hört av sig och sagt att den största utmaningen med barnens Whatsapp-användning är spammandet. Telefonen plingar till oavbrutet och stör familjens och barnens koncentration.

– Vi har löst skärmtiden med att lägga en tidsbegränsning på telefonen, så att den håller koll på hur mycket tid som går åt just till Whatsapp. När 15 minuter för dagen uppfyllts meddelar telefonen att skärmtiden är slut.

Regeln är ändå inte absolut och ber dottern om mera skärmtid brukar hon också få det.

– På det här sättet har jag ändå bättre koll på hennes nätanvändning. Det öppnar också upp till en diskussion om varför hon behöver mer skärmtid och att hon också både känner och förstår att det är vi föräldrar som avgör gränserna.

”Om inte så hugger jag huvudet av dig när du kommer till skolan”

Det är en viktig del av överenskommelsen, så länge dottern inte uppfyllt åldersgränsen för appen. Lika mycket som att föräldrarna får läsa meddelandena som hon skickar med kompisarna.

– Tills hon fyllt 12 år är hennes användning av appen vårt ansvar som föräldrar. Vi har pratat igenom det med barnen att det är en trygghetsfråga för dem, inte att vi som föräldrar vill jäklas eller göra deras liv svårt.

En ljushårig tjej håller i en mobiltelefon med sprucken skärm.
Bildtext Carros dotter har en skild skärmtid för kompischattar och för spel. Skärmtiden går ändå att diskutera vid behov.
Bild: Privat

Ofta känner hon ändå att hon oroat sig i onödan, eftersom merparten av chatthistoriken består av emojier.

– Men en dag hade någon i en chatt skrivit att ”Om du inte gör det där så hugger jag huvudet av dig när du kommer till skolan”. Då gick jag in och kontaktade personens förälder.

Att läsa barnets sms – ett heltidsjobb

Lyssnare har också hört av sig och berättat till exempel hur deras barn skickat en massa svordomar till sin kompis och det kom fram när kompisens förälder kontaktade lyssnaren.

– Barn förstår inte alltid hur mycket ord kan såra innan de själva upplevt sårande ord. Därför känns det viktigt för mig som förälder att vara delaktig i uppfostran också på nätet, säger Carro.

En lyssnare berättar att de i deras familj läser igenom chattmeddelandena tillsammans med barnet.

– Jag brukar själv ögna igenom meddelandena medan telefonen står i laddning till exempel. Jag lyssnar inte igenom alla röstmeddelanden, det vore ett heltidsjobb, skrattar Carro.

Mer om ämnet på Yle Arenan