Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bild av gravid kvinna efter sjukhusbombningen i Mariupol årets pressbild – se vinnarbilderna

Flera män bär på en skadad gravid kvinna på en bår.
Bildtext Den här bilden har utsetts till årets bästa pressbild av organisationen World Press Photo. Bilden är tagen av Jevhen Maloletka.
Bild: Jevhen Maloletka / AP via All Over Press

Årets pressbild är tagen i Mariupol i Ukraina av fotografen och journalisten Jevhen Maloletka . Den hemska bilden fick stor spridning genast efter att den publicerades i mars i fjol.

Huvudbilden i den här artikeln är årets pressbild, fotograferad av den ukrainska fotografen och journalisten Jevhen Maloletka för nyhetsbyrån AP.

Det är organisationen World Press Photo som delar ut priset.

Bilden är tagen den 9 mars 2022 efter ryska bombningar av ett förlossningssjukhus i Mariupol i Ukraina. På bilden syns räddningspersonal som mitt bland allt bråte bär på en allvarligt skadad gravid kvinna.

Kvinnan på båren, 32-åriga Iryna Kalinia, håller sin vänstra hand på sin blodiga buk. Kalinia blev bara 32 år. Hon dog 30 minuter efter att ha fött sitt livlösa barn som hon hade döpt till Miron.

– För mig är det här en stund som jag ständigt vill glömma, men inte kan. Den här berättelsen kommer alltid att vara med mig, säger fotografen Jevhen Maloletka.

– Jag tycker det är mycket viktigt att specifikt en ukrainare vinner priset och visar de hemskheter som ryska styrkor riktar mot Ukraina, säger Maloletka och tillägger att bilden blev bevis på ryska krigsbrott i Ukraina.

Flera av Maloletkas fotografier från Mariupol har vunnit andra fotografipriser. Han utsågs också till årets fotograf av den brittiska tidningen The Guardian i fjol.

Fler av årets vinnande bilder

Organisationen World Press Photo delar också ut tre andra globala priser utöver årets pressbild.

Priset för årets fotografiberättelse går till dansken Mads Nissen. Nissen vinner för hans fotografier från Afghanistan som publicerats i Politiken. Fotografierna fokuserar på det dagliga livet i Afghanistan år 2022.

I fotografiet nedan syns Khalil Ahmad vars föräldrar sålde hans njure för att ha råd med mat.

En pojke håller upp en tröja och visar ett ärr på magen.
Bildtext Mads Nissens bild på Khalil Ahmad, publicerad i Politiken.
Bild: Mads Nissen

Anush Babajanyan från Armenien vann priset för årets långsiktiga projekt för ”Battered Waters” som publicerats i National Geographic Society.

Bilden är tagen i Naryn i Kyrgyzstan.

Bild av berg och stjärnor på himlen.
Bildtext Anush Babajanyans bild som publicerats i National Geographic Society.
Bild: Anush Babajanyan

Mohammed Mahdy från Egypten tog hem priset för årets öppna format, en ny kategori, för verket ”Here, The Doors Don't Know Me”.

Flera bilder i grafik.
Bildtext Mohammed Mahdys bidrag som vann i kategorin årets öppna format.
Bild: Mohamed Mahdy

Sedan tidigare har World Press Photo också utsett flera regionala vinnare, du kan se alla regionala vinnare via World Press Photos hemsida.

Källor: AP, World Press Photo