Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skriande brist på kunnig personal inom turism- och restaurangbranschen – flera läroverk arbetar tillsammans för att förbättra situationen

Uppdaterad 06.05.2023 15:20.
Personer sitter på en uteservering.
Bildtext Projektet ”Kompetensboost för turism och restaurang” består av ett stort utbud av kurser på flera olika utbildningsnivåer.
Bild: Aalto Puutio / Yle

Coronapandemin ledde till att många som tidigare arbetade inom turism- och restaurangbranschen sökte sig till nya karriärer. Nu råder det brist på kunnande inom branschen. Det här är något som bland annat Axxell och Yrkeshögskolan Novia vill underlätta.

Projektet ”Kompetensboost för turism och restaurang” består av ett stort utbud av kurser på flera olika utbildningsnivåer. Mycket av utbudet är uppbyggt av online- och självstudier som kan avklaras när det bäst passar en själv.

Ida Helle är projektledare för ”Kompetensboost för turism och restaurang”. Hon säger att det bästa med projektet är att kurspaketen motsvarar det som branschen behöver och att de kan anpassas enligt behov.

– Jag hoppas att det här projektet ska föra med sig en möjlighet för för företagen att utvecklas, säger Helle.

Ida Helle ler mot kameran. Hon har en svart skjorta.
Bildtext Ida Helle är projektledare ”Kompetensboost för turism och restaurang”.
Bild: David Fagerudd / Yle

Hanna Guseff är forskningsledare vid företagsekonomiska institutionen vid Yrkeshögskolan Novia och har varit med och planerat projektet. Samtidigt har hon haft kontakt med företag för att höra vad deras behov egentligen är.

– Det har funnits ett skriande behov på personal. Kurserna vi tagit fram är rätt så breda. Vi vill stödja både arbetsgivare och arbetstagare. Det kan till exempel vara utmanande att ta in stora mängder personal på en gång. Det är ganska vanligt inom branscher som är säsongsbetonade. Det här är sådana behov vi vill besvara med vårt kursutbud, säger Guseff.

Hanna Guseff i en rosa tröja.
Bildtext Hanna Guseff är forskningsledare vid företagseknomiska institutionen vid Yrkeshögskolan Novia.
Bild: David Fagerudd / Yle

Axxell är också en del av projektet och Linda Glasberg-Lindholm, som är enhetschef för Handel och Turism vid Axxell, berättar att de redan har börjat en introduktionskurs i turismbranschen. Till den kursen har det kommit in en hel del anmälningar, säger Glasberg-Lindholm.

– Den kursen är riktad till de som strax ska börja jobba inom turism och kanske känner att de skulle behöva lite mera kött på benen innan arbetet börjar. I och med att turismbranschen kräver en ganska stor bredd av kompetens så erbjuder vi både hygien- och serveringspass, säger Glasberg-Lindholm.

Axxell har också försökt locka företagen att få sin sommarpersonal att delta i kurserna.

– Utbildningen är också bra om man ännu inte har ett jobb. Då har man kanske lite mera att visa upp i ansökningsprocessen, säger Glasberg-Lindholm.

Linda Glasberg-Lindholm ser in i kameran.
Bildtext Linda Glasberg-Lindholm är enhetschef för Handel och Turism vid Axxell.
Bild: David Fagerudd / Yle

I Novias kursutbud finns en kurs som går under namnet ”Ledarskap i serviceorganisationer” som riktar sig specifikt till de som anställer för kortare tidsperioder.

– En del av responsen vi fick under förberedandet av det här projektet var att företagarna ville att kurserna inte skulle vara beroende av tid eller plats. Därför erbjuder vi det mesta som färdigt bandade kurser, säger Hanna Guseff.

Axxell erbjuder också distansmöjligheter i sina kurser.

Nya anställda kan ha svårt med de mest grundläggande sakerna

Janina Selin är restaurangchef på ett hotell i Kuppis i Åbo. Hon säger att hon som arbetsgivare är mycket glad över att det erbjuds den sortens kursutbud som ”Kompetensboost för turism och restaurang” har.

– Det här är absolut vad vi behöver just nu! Inte bara det att kurserna ges på så många nivåer, men också det att kurserna går på svenska. Det är inte någon vanlig sak, säger Selin.

Selin berättar att hon lagt märke till att många nya anställda också saknar de mest grundläggande kunskaperna.

– Det finns de som inte kan blanda vanliga drinkar eller vet vad som finns i en caffé latte. Vi har haft problem med att hitta personal till både salen och köket, säger Selin. Visst skulle vi vilja kräva viss kunskap av våra nya anställda, men den möjligheten finns inte just nu.

Janina Selin vid receptionen i ett hotell i Åbo.
Bildtext Janina Selin är restaurangchef på ett hotell i Kuppis i Åbo.
Bild: David Fagerudd / Yle

För den som tänker ge sig in i restaurang- och turismbranschen ger Selin följande tips.

– Utvecklingen mot digitaliseringen går väldigt snabbt. All kunskap om digitalisering som man kan ta åt sig skulle jag se som ett plus. Dessutom är det viktigt att kunna ta emot stora grupper av människor, säger Selin.

Kurser erbjuds också i Österbotten hos Yrkesakademin i Österbotten, Optima och Evangeliska folkhögskolan i Svenskfinland. Projektet finansieras av Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning.

Kompetensboost ordnar också flera kurser under hösten 2023. Du kan läsa mera om det här.

Artikeln uppdaterades 6.5.23 klockan 15:19 med mer information om var kurser ordnas.

Diskussion om artikeln