Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kettlebells, cyklar och bildelar – allt möjligt kan hamna i ugnen på Westenergy

Arbetare rengör insidan av förbränningsugn
Bildtext Arbetare rengör förbränningsugnen på Westenergy.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Drygt hundra personer servar Westenergy i Korsholm under det pågående servicestoppet. Aluminium i ugnen är ett vanligt problem. Snart kommer också bioavfallets del av det som bränns att minska ordentligt.

Westenergy i Korsholm producerar fjärrvärme och elektricitet genom att bränna avfall som inte kan återvinnas.

I början av året växte man till att omfatta cirka 70 kommuner från tidigare 60 när också Ekorosk började leverara sitt avfall till Westenergy. Bolaget samlar nu in avfall från ett område bestående av 670 000 invånare och man bränner kring 200 000 ton avfall varje år.

Stor hög med brännbart avfall
Bildtext Avfallshögen på Westenergy.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Med sådana siffror krävs årlig service och vi besökte deras anläggning för att ta en titt på det pågående servicestoppet.

Varför slänger man en kettlebell?

Sanna Hautamaa är kommunikatör.

- Vi ser till att vår anläggning är up to date, så att den fungerar så bra som möjligt. Vi har varit i produktion i tio år så det behövs lite mer service och man måste ha lite mer koll på hela anläggningen. Det är nu bara så att den blir äldre, säger Hautamaa.

Porträttfoto av kvinna framför färggrann tavla
Bildtext Kommunikatör Sanna Hautamaa.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Drygt hundra personer servar anläggningen under det två veckor långa servicestoppet och ute på parkeringen har det byggts upp ett stort tält där arbetarna intar sin lunch.

Vad för saker brukar ni hitta i ugnen under servicestoppen?

- Aluminium på botten av ugnen. Och när produktionen är igång separerar vi metallobjekt från avfallet. Till exempel har vi hittat cyklar och bildelar.

- En överraskning var att vi hittade en kettlebell. Man funderar varför någon har kastat bort den? Man kan ju ge den till grannen, skrattar Hautamaa.

Metallskrot som sorterats fel
Bildtext I ugnen kan man hitta en kettlebell och fälgar.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Just aluminium är ett problem. Det smälter och blir kvar i ugnen och sen under servicestoppen måste man avlägsna det för hand. Så gällande det önskar Westenergy att folk skulle sortera bättre.

Mindre bioavfall när fler börjar sortera

Allt fler hushåll ska också börja sortera sitt bioavfall.

Hur kommer det att påverka er?

- Det är ingen stor förändring för oss. Vi vill att allt ska användas på bästa möjliga sätt. Så gällande bioavfall får man mer nytta av det i produktionen av biogas än här hos oss.

I teorin minskar fuktigheten i det avfall som Westenergy bränner när bioavfallet minskar. Det i sin tur betyder att avfallets värmevärde stiger och att man får mer energi ur avfallet.

Den energi som idag sätts på att torka avfallet torde framöver kunna sättas på produktionen av värme och el.

Arbetare byter ut filter i Westenergy
Bild: Kim Blåfield / Yle

Den aska som uppstår när avfallet förbränns ligger kring fem ton varje timme. Hiskeliga mängder som sedan skickas till Suomen Erityisjäte.

- Askan kan sedan användas som en mineral till exempel i vägbottnar eller i betongprodukter, säger Hautamaa.

Folk slutar inte producera avfall bara för att Westenergy genomför årsservice. Under tiden som underhållet pågår samlar man det inkommande avfallet i ett lager intill anläggningen.

Hur stort jobb är det att sätta igång anläggningen igen efter servicestoppet?

- Det tar nästan en dag. Att värma upp rostern, att få igång elden och få upp temperaturen till tusen grader. Sen börjar vi mata in avfall.

Arbetare rengör insidan av förbränningsugn
Bildtext Underhåll av förbränningsugnen.
Bild: Kim Blåfield / Yle