Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ekonomen Martin Paasi beskriver Fortums belöningshärva: ”Girighet och arrogans”

Uppdaterad 20.04.2023 13:36.
Nordnets ekonomiska expert Martin Paasi står lutad mot en gul vägg.
Bildtext Nordnets ekonomiska expert Marin Paasi efterlyser en oberoende utredning av Fortums belöningshärva.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Den senaste uppståndelsen kring energibolaget Fortum med förslaget på skyhöga bonusar till bolagsledningen – men inte till medarbetarna – tyder på uselt omdöme och visar att bolaget är på drift. Det anser Nordnets ekonomiska expert Martin Paasi.

– Att man gör så här när man redan skapat en finansiell krater lika stor som Östersjön känns nog väldigt ovanligt.

Martin Paasi, ekonomisk expert på Nordnet, syftar på Fortums miljardförluster under fjolåret. Då tvingades man sälja det tyska dotterbolaget Uniper vilket innebar en förlust på ungefär 6 miljarder euro.

Därtill sjönk aktiekursen med ungefär 40 procent. I september 2022 lovade staten i egenskap av majoritetsägare att vara beredd på att låna upp till 2,35 miljarder euro för att trygga Fortums likviditet.

Ett av villkoren för lånet var att Fortum förbinder sig till att begränsa belöningarna till bolagsledningen för åren 2022 och 2023.

Därför var uppståndelsen stor när förslaget på en bonus på 710 000 euro till Fortums vd Markus Rauramo dök upp på bolagsstämman för en vecka sedan. Fortum har förklarat att bonusarna gäller för bolagets resultat år 2020 och 2021, när koncernen redovisade en hög vinst.

Enligt Paasi verkar bolaget ha gjort en generös och ”kreativ” tolkning av villkoren för krisfinansieringen i samband med belöningsförslaget.

– Ord som jag kommer att tänka på är bestörtning, girighet och arrogans.

I samband med förra veckans bolagsstämma avvisade flera av Fortums ägare, däribland staten, styrelsens belöningsförslag.

”Fortum är på drift”

Många har frågat sig hur det är möjligt Fortums ledning kommer med ett ett belöningsförslag som går emot majoritetsägarens, det vill säga statens, vilja. Enligt Martin Paasi verkar det också märkligt att staten inte ingrep tidigare utan först på bolagsstämman.

– Staten borde ha varit mer vaken. Det kan inte ha kommit som en överraskning för någon att belöningsfrågorna är en känslig sak.

Fortums styrelse har meddelat att man kommer att se över belöningssystemet efter ägarnas motstånd och de negativa reaktionerna.

Enligt Paasi ligger ändå bolagets problem betydligt djupare än i den senaste härvan kring belöningar.

– Det är alldeles uppenbart att Fortum är på drift. Det här fixar man inte med att byta ut en eller två styrelseledamöter.

Paasi: Statligt ägarskap alltid problematiskt

Martin Paasi beskriver uppståndelsen som ett skolexempel på varför statligt ägarskap i storbolag kan vara problematiskt.

– Om du har en bred ägarstruktur finns det tillräckligt många ögonpar som lusläser alla dokument. När du har Finlands stat som ägare blir det lätt så att allt ansvar faller på majoritetsägaren, och om inte ägaren är vaken så kan det gå så här.

– Jag tycker det är befogat att ställa frågan om staten över huvud taget ska direktäga aktier i ett bolag, för att inte tala om majoriteten av aktierna?

Paasi menar att staten redan kunde ha reagerat i fjol när Fortums miljardförlust var ett faktum efter Uniper-affären.

– Krisen hade gett staten alla förutsättningar och en moralisk rätt att byta ut hela styrelsen, som i sin tur byter ut bolagsledningen i den grad man anser det vara nödvändigt.

– Att man inte tog tag i det här tror jag fick många att höja på ögonbrynen. Inte minst de som var inblandade i det här.

Rauramo har ”noll trovärdighet” att fortsätta som Fortums vd

Frågan är hur Fortum nu ska gå vidare efter en ny turbulens. Paasi efterlyser en storstädning i bolaget.

– För det första borde ägaren [staten] byta ut hela styrelsen rakt av. Man borde sammankalla till ny bolagsstämma och bemanna styrelsen med människor som inte har någon anknytning till det här.

– Ifall inte att ägaren gör något så tycker jag styrelsen borde byta ut ledningen.

Paasi tycker också att en oberoende utredning borde inledas för att rensa luften i Fortum.

Vilken trovärdighet tycker du Fortums vd Markus Rauramo har att fortsätta på sin post?

– Noll trovärdighet.

Fortum meddelade i slutet av förra veckan att vd:n Rauramo övergår till distansarbete på grund av vård i anslutning till fysisk sjukdom.

Diskussion om artikeln