Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Läckorna från Nord Stream inte längre en fara för allmänheten

Karta som visar de tre läckagen i Nord Stream 1 och 2 utanför Bornholm
Bildtext Skadorna på Nord Stream 1 och 2 upptäcktes nära Bornholm, en dansk ö som ligger 40 kilometer sydost om Skåne och cirka 170 kilometer från Köpenhamn.
Bild: Petter West / Yle, ©Mapcreator.io | OSM.org

Nu behöver inte längre fartyg på Östersjön göra en omväg förbi Nord Stream-ledningarna. Läckorna utgör inte längre än fara för allmänheten, enligt myndigheter.

Sjöfartsstyrelsen i Danmark har hävt de restriktioner som varit i kraft för fartyg som rör sig i närheten av gasledningarna Nord Stream 1 och 2.

Det var i september i fjol som det uppdagades att Nord Stream utsatts för sabotage, vilket resulterade i gasläckor. Myndigheter misstänker att någon avsiktligt sprängt rören.

I och med det infördes en säkerhetszon runt området, vilket hindrade fartyg från att röra sig i närheten av gasledningarna.

En del restriktioner i kraft

Den danska sjöfartsstyrelsen och energimyndigheten bedömer att läckorna inte längre utgör någon säkerhetsrisk och att man därför kan röra sig i området igen.

En del restriktioner fortsätter ändå att vara i kraft, bland annat ankring och fiske i områdena närmast gasledningarna.

Läckorna och restriktionerna kring gasledningarna ledde till att många fartyg och rederier tvingades ta omvägar förbi området.

Nord Stream-gasläckage gav upphov till bubblor på havsytan - Spela upp på Arenan

Källor: Reuters, DR, danska myndigheter