Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysslands centralbankschef: Vår ekonomi går mot bättre tider

Kvinna iförd glasögon.
Bildtext Centralbankschefen Elvira Nabiullina ser fram emot nya reformer.
Bild: Aleksey Zotov / Alamy/All Over Press

Den ryska ekonomin har återhämtat sig efter fjolårets chock och kan se fram emot bättre tider. Åtminstone om man får tro landets centralbankschef Elvira Nabiullina som idag höll ett linjetal i parlamentet.

Det var en mycket optimistisk centralbankschef som idag trädde fram inför det ryska parlamentet duman.

– Vi lyckades stabilisera inflationen på bara ett år, istället för 2,5 år som efter den förra krisen år 2014, sa centralbankschefen Elvira Nabiullina.

Centralbanken förutspår att inflationen i landet det här året stannar vid sex procent när den ifjol var 12 procent.

Nabiullina hävdade att landets ekonomi har stabiliserats och att man nu kan se fram emot vad hon kallade en strukturell förändring av ekonomin.

Snabba förändringar

Enligt centralbankschefen lyckades den ryska ekonomin undvika en katastrof ifjol tack vare att de ryska företagen snabbt ställde om, att man dessutom kunde utnyttja statens sparfonder samt att staten gick in med stora investeringar.

Ifjol minskade Rysslands bruttonationalprodukt med blygsamma 2,1 procent. Betydligt mindre än vad många västliga prognosmakare hade förutspått.

Samtidigt har det blivit mycket svårare att studera den ryska ekonomin eftersom regimen allt oftare hemligstämplar statistik.

Rubeln har försvagats

I sitt tal uppehöll sig Nabiullina länge vid den ryska rubeln. En rubel som har tappat rejält i värde den senaste månaden.

– Rubelkursen har efter kraftiga kast återgått till det intervall som vi har vant oss vid de senaste åren, menade centralbankschefen.

– En statlig intervention i valutamarknaden är acceptabel och nödvändig endast i de fall där situationen utgör ett hot mot vår finansiella stabilitet, fortsatte hon.

Rubelns senaste nedgång beror mycket på att fler utländska företag lyckats sälja sina tillgångar i Ryssland och växlat vinsten till utländska valutor innan de fört ut pengarna från landet.

Centralbankschefen föreslog därför idag ett tak på hur mycket rubel ett företag kan växla per dag.

Nabiullina stödde även ett annat initiativ som går ut på att utländska företag istället för pengar skulle erbjudas statliga obligationer när de säljer. På så vis hoppas man kunna stabilisera kursen.

Utländska bolag beskattas hårdare

Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterade idag om en annan lag som även den begränsar utländska företag.

Enligt förslaget ska utländska företag som lämnar den ryska marknaden först tvingas betala betydligt mer skatt på vinsten.

Även ryska företag ska det här året tvingas betala mer skatt på vinst.

Orsaken är att skattepengarna behövs för att täppa till de allt större hålen i den ryska statsbudgeten.

Till och med det ryska finansministeriet har medgett att statens utgifter sedan början av året är nästan dubbelt så så stora som intäkterna.

Enligt Finlands bank minskade dessutom statsbudgetens inkomster med 30 procent under årets två första månader jämfört med året innan. Detta samtidigt som utgifterna ökade med 50 procent.