Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Petteri Orpo började sina sonderingar – osannolikt att Vänsterförbundet sitter i nästa regering

Petteri Orpo.
Bildtext Regeringssonderare Petteri Orpo har börjat diskutera officiellt med riksdagsgrupperna. Det är mycket osannolikt att Samlingspartiet och Vänsterförbundet kommer att sitta i samma regering.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Samlingspartiets Petteri Orpo har officiellt börjat sondera möjligheterna för ett regeringsunderlag. Först i tur var Vänsterförbundet.

På fredagen började regeringssonderare Petteri Orpo officiellt träffa riksdagsgrupperna enskilt för att bestämma vilka partier som ska börja bilda regering.

Först ut var Vänsterförbundet som förutspås ha en låg chans att delta i regeringssamarbete.

– Jag upplevde att vi hade en saklig, bra och ganska djupgående diskussion om teman som de var speciellt intresserade av i fråga om oss, det vill säga ekonomi, sysselsättningsåtgärder, utbildning och social- och hälsovård, sa Vänsterförbundets ordförande Li Andersson efter att partierna möttes i riksdagen.

– Jag upplevde att de alla var uppriktigt intresserade av att höra hur vi tänker bland annat om sysselsättningen, sa Andersson.

Går inte med på 6 miljarder

Vänsterförbundet har legat utanför regeringsspekulationerna, eftersom partiets ekonomiska linje ligger så långt ifrån Samlingspartiets.

I sina svar på Petteri Orpos frågor sa Vänsterförbundet nej till Orpos krav på att anpassa ekonomin med 6 miljarder euro. Vänsterförbundet går högst med på 3 miljarder och Li Andersson sa att Finansministeriets krav är ”överdimensionerat och orealistiskt”.

Veronica Honkasalo, Jussi saramo och Li andersson
Bildtext Vänsterförbundets förhandlare Li Andersson, Jussi Saramo och Veronika Honkasalo möttes möttes med Petteri Orpo i riksdagen.
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

– Om Samlingspartiet håller fast vid så här hårda nedskärningar som skulle riktas mot den sociala tryggheten, social- och hälsovården och utbildningen, är det väldigt osannolikt att Vänsterförbundet sitter i nästa regering, sa Andersson.

Enligt Petteri Orpo var diskussionen mellan partierna saklig.

– Vi har väldigt olika uppfattningar om den ekonomiska situationens allvar, samt hur och i vilken takt ekonomin ska balanseras, sa Orpo.

Orpo ville inte kommentera vad dagens diskussion betyder för den kommande regeringskoalitionen.

Orpo träffar partierna enskilt

Alla partier, förutom Centern, har svarat på Orpos 24 frågor.

Här kan du läsa partiernas knäckfrågor och svar om klimatet, ekonomin, invandringen och EU-politiken.

Orpo väntas meddela vilka partier han tänker börja förhandla om en regering med kring valborg.

Orpo diskuterar med riksdagsgrupperna

Måndag

  • Rörelse Nu

  • SFP

  • De Gröna

  • SDP

Tisdag

  • Centern

  • Kristdemokraterna

  • Sannfinländarna