Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbos borgmästare besökte Kiev – diskuterade återhämtning efter kriget och hållbar återuppbyggnad

En man i grå tröja, en kvinna i svart kavaj och en man i blå jacka står framför förstörda pansarvagnar.
Bildtext Aleksi Jäntti, Minna Arve och Pekka Timonen i Ukraina.
Bild: International Summit of Cities and Regions

Åbos borgmästare Minna Arve har besökt Ukrainas huvudstad Kiev under tre dagar tillsammans med Tammerfors biträdande borgmästare Aleksi Jäntti och Lahtis stadsdirektör Pekka Timonen.

Besöket avslutades på torsdagen, men av säkerhetsskäl berättade de om det först i efterhand. Borgmästarnas och de övriga deltagarnas säkerhet garanterades på flera olika sätt.

Arve, Jäntti och Timonen deltog i Kiev i ett toppmöte om städer och regioner. Mötet hölls på initiativ av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tillsammans med EU:s regionkommitté.

Förutom ukrainska städer bjöds ett antal europeiska städer som aktivt har stött Ukraina under det senaste året in. Temat för toppmötet var hållbar återuppbyggnad och samarbete.

”Att delta i ett toppmöte som president Zelenskyj sammankallat är inte bara ett starkt budskap om vårt stöd, utan också ett budskap om att europeiska städer är beredda att stå på Ukrainas och ukrainarnas sida även i återuppbyggnadsfasen”, säger Arve i ett pressmeddelande.

Europeiska städer bidrar med expertis

Minna Arve deltog också i en paneldiskussion om återhämtning efter kriget och om hållbar återuppbyggnad.

I diskussionen betonade Arve att även om det brutala anfallskriget fortfarande pågår är det viktigt att den praktiska planeringen för hållbar återuppbyggnad också kommer i gång. Europeiska stadsnätverk kan också bidra med expertis i arbetet.

”En enorm mängd infrastruktur har förstörts och städerna står inför ett stort återuppbyggnadsarbete innan man säkert kan flytta tillbaka till bostadsområdena igen”, säger Arve och tillägger:

”Utmaningarna i de krigsdrabbade städerna är också många och sträcker sig från att avlägsna farligt material och blindgångare från miljön till behandling av rivningsavfall och återuppbyggnad av energi- och vattenreningsverk. Stödet kommer behövas under många år framöver”.