Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kommunpolitiker om krisen inom Karleby Energi: ”Man har gjort en höna av en fjäder”

Skylt utanför Karleby Energis huvudkontor.
Bildtext För närvarande har Karleby Energis styrelse endast tre medlemmar.
Bild: Ari Vihanta / Yle

På kort tid har vd:n och två styrelsemedlemmar lämnat sina uppdrag inom Karleby Energi. Enligt kommunalpolitiker Yle Österbotten har talat med ser situationen ändå värre ut än den är.

Det stormar inom Karleby Energi. Den senaste veckan har bolagets vd Mikko Rintamäki sagt upp sig och två av fem styrelsemedlemmar har lämnat sina uppdrag.

Orsaken är att Karleby stad i slutet av mars avsatte energibolagets styrelseordförande Vesa Pihlajamaa och ersatte honom med Sari Innanen (C). Innanen håller även i ordförandeklubban i stadsstyrelsen.

Jonas Heinola (Saml) är ersättare i stadsstyrelsen. Efter att partikollegan Janne Jukkola valdes in i riksdagen för några veckor sedan har Heinola fått hoppa rakt in i hetluften.

Han ser situationen främst som en ledarskapskris.

– Kommunikationsproblem är kanske den främsta orsaken bakom det här. Läget är minst sagt knepigt.

Han säger att omständigheterna ändå får situationen att se värre ut än den är.

– Verkställande direktörer byts ut. Och att hitta nya styrelsemedlemmar kan ta tid, men nog lyckas det också. Så om man kollar på faktumen är det inte hela världen.

Blond kvinna sitter och skriver vid ett bord.
Bildtext Sari Innanen (C) är ordförande i såväl Karleby Energis styrelse som i stadsstyrelsen och Mellersta Österbottens välfärdsområdes styrelse.
Bild: Raila Paavola / Yle

”Det enda som behövs är tid”

Stadsstyrelsens vice ordförande Timo Sillanpää (Sannf) vill inte kommentera saken. I ett textmeddelande till Yle Österbotten skriver han att ärenden som berör koncernstyrning är sekretessbelagda, och att det inte är ändamålsenligt att kommentera dem offentligt.

Inte heller Socialdemokraternas stadsstyrelseledamot Emilia Teerikangas vill kommentera.

Centerns Jyrki Ojala tycker för sin del att kris är ett för starkt ord att beskriva situationen med.

– Det är inget märkligt med att staden som ensam ägare tar in personer från de egna leden i bolagets styrelse. Jag tycker att man har gjort en höna av en fjäder.

Ojala konstaterar att Karleby Energis styrelse fortfarande är funktionsduglig.

– Det enda som behövs nu är tid.

Kommunala bolag har ett speciellt läge

Juha Myllymäki är direktör för juridiska ärenden på Kommunförbundet. Han har inte satt sig in i situationen i Karleby, utan kommenterar saken på en allmän nivå.

Myllymäki påminner om att kommunala bolag på sätt och vis är reglerade från två håll.

Kommunens verksamhet styrs av bland annat kommunallagen och de principer som gäller den offentliga sektorn. De kommunala bolagen styrs å sin sida av aktiebolagslagen och de principer som gäller den privata sektorn.

Enligt Myllymäki kan det ibland uppstå problem när förtroendevalda glömmer bort vem de arbetar för.

– Kommunen kan inte fatta beslut för bolaget. Det är en ganska stor skillnad. Bolagets styrelse måste bestämma om sina egna ärenden.

Man i kostym står framför en vägg.
Bildtext Juha Myllymäki på Kommunförbundet säger att det ibland uppstår problem inom kommunernas koncernstyrning.
Bild: Suomen Kuntaliitto ry

I höstas möttes Karleby Energi av en kritikstorm när man meddelade att man höjer elpriset till närmare 50 cent per kilowattimme. Ägaren Karleby stad krävde att bolaget skulle hitta en annan lösning. Slutligen gick man in för ett pris som var lägre än marknadspriset.

Juha Myllymäki säger att den offentliga sektorns intressen är annorlunda än den privata.

– Vi kan jämföra det med Fortum. Där är det då och då svårigheter i fråga om hur staten som största aktieägare styr bolagets funktioner.

Diskussion om artikeln