Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tågen mellan Lovisa hamn och Lahtis börjar köra igen den första maj

Bil kör över en plankorsning vid Skinnarbyvägen i Lovisa.
Bildtext Lovisa hamn och Trafikledsverket påminner att det är viktigt att korsa järnvägen endast vid plankorsningar, som den här i Skinnarby.
Bild: Yle/ Hanna Othman

Efter en paus på några månader kommer tågtrafiken åter igång mellan Lovisa hamn och Lahtis. Det hittills sista godståget åkte på banan på förra årets sida.

Eftersom det har varit en liten paus i trafiken vill Lovisa hamn och Trafikledsverket påminna invånare som bor i närheten av järnvägen att endast korsa rälsen vid plankorsningar.

Det första tåget kommer att köra måndagen den 1 maj. Men det är oklart hur ofta tågen kör efter det.

– Det beror på kunderna, och om de vill transportera lasten med fyra hjul eller tåg, säger Tiina Vepsäläinen som är vd för Lovisa hamn.

Tåg i Valkom hamn
Bildtext Rälsen till Valkom hamn har stått så gott som orörd i några månaders tid. Endast Trafikledsverket har åkt på spåret för att kontrollera dess skick. Arkivbild från 2017.
Bild: Yle/Carmela Walder

Hamnens första kvartal har varit bra, om man jämför med resultatet från ett år tillbaka.

– Importen har ökat med 90,3 procent. Handeln med andra länder, både export och import har ökat med 22,4 procent mätt i ton, säger Vepsäläinen.

Exporten med utlandet visar egentligen på ett litet minus, som beror bland annat på hamnstrejken i våras. Vepsäläinen är ändå nöjd med siffrorna.

Under samma tid ifjol påverkade också Rysslands attack på Ukraina hamnarnas verksamhet.

Loviisan Sanomat var först med nyheten.

Diskussion om artikeln