Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Nordisk oro efter avslöjanden om ryskt spionage: ”Ryssland krigsplanerar mot oss”

Det ryska oceanforskningsfartyget Admiral Vladimirsky.
Bildtext Den ryska oceanforskningen runt nordisk infrastruktur väcker debatt i nordiska riksdagar.
Bild: Morten Krüger / DR

De nordiska ländernas parlamentariker reagerar på de nordiska tv-bolagens avslöjanden om ryska spionfartyg i nordiska farvatten. Både i Danmark och Sverige har politikerna reagerat med krav på mer information och mer pengar till försvaret, också till havs.

Den nordiska dokumentärserien Skuggkriget från public service-bolagen avslöjar ryska forskningsfartygs misstänkta kartläggningsresor.

I Danmark är det speciellt turerna runt danska vindkraftsparker ute till havs som intresserar.

”Byggandet till havs blev säkerhetsrisk”

Över 50 ryska fartyg har under de senaste tio åren rört sig på ett misstänkligt sätt i nordiska vatten, enligt experternas tolkning av de nordiska mediebolagens kartläggning.

– För några år sedan tog vi för givet att vi kan bygga ute på havet, och lägga ned kraftledningar på havsbotten. Men i dag utgör det en säkerhetsrisk, säger utrikesminister Lars Løkke Rasmussen och ordförande för de danska moderaterna till DR.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen höll en presskonferens med anledning av attentaten i Sri Lanka på söndagen.
Bildtext Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen konstaterar att vi lever i en osäker tid.
Bild: EPA-EFE/Olafur Steinar Gestsson

Han berömmer tv-serien Skuggkriget om Putins spioner i Norden som en intressant dokumentär.

– Den ger befolkningen inblick i något som man i regeringen gott kände till, nämligen att Ryssland intresserar sig för vår infrastruktur och att vi lever i en osäker tid, säger Lars Løkke Rasmussen.

Budgetökning för försvar av havsbottnen

Därför blir det nu aktuellt med nya investeringar i säkerheten.

Det utlovas förhandlingar mellan de danska partierna om att försvara sig mot krig till lands, men också satsningar på kritisk infrastruktur och cybersäkerhet, beskriver Danmarks radio.

Underrättelseexperter utgår ifrån att de ryska fartygens forskning handlar om att kartlägga kritisk infrastruktur, som strömkablar och internetkablar på havets botten.

Det kommer att beaktas i de danska förhandlingarna, enligt försvarsminister Troels Lund Poulsen. Han utlovar enligt DR en ökad satsning på Östersjön och närområdena.

Försvaret behöver mera krafter och nya fartyg för att kunna följa den ryska närvaron, enligt försvarsministern.

En budgetökning var hur som helt på kommande. Den danska regeringens mål är att senast år 2030 ha höjt försvarsbudgeten till Natonivå, på två procent av bnp.

Svenska politiker vill veta mer om krigsplanering

Också i Sverige reagerar politikerna på de nordiska public service-bolagens avslöjanden. För Sverige gäller det till exempel att 27 utpekade ryska spionfartyg har varit i svenska vatten och djupt inne i flera hamnar de senaste åren.

Under torsdagen lyftes frågan i riksdagens försvarsutskott – där man beslutade att kalla Försvarsmakten till ett möte, enligt SVT.

Utskottet anser det viktigt att få information och bedömningar från Försvarsmakten och den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must).

Det finns ett underrättelsehot mot Sverige, det ingår i Rysslands ambition att krigsplanera mot vårt land

Peter Hultqvist, Sveriges före detta försvarsminister

Enligt Mikael Oscarsson (KD), försvarspolitisk talesperson, vill man bland annat fråga Försvarsmakten om övervakningen kan ökas.

Sveriges före detta försvarsminister Peter Hultqvist (S) har också reagerat på avslöjandet. Han konstaterar att det finns behov för myndigheterna att kontinuerligt utveckla arbetet med säkerhetshoten.

– Det finns ett underrättelsehot mot Sverige, det ingår i Rysslands ambition att krigsplanera mot vårt land. Man undersöker vad det är för typ av mål man kan ha, för att sabotera och underminera vårt land, säger Hultqvist till SVT.